Андрій Коболєв: «До кінця 2020 року Україна може стати експортером газу»

Про це заявив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв на 20-й міжнародній конференції «Нафта і газ 2017», презентуючи стратегію Нафтогазу «Доступна енергія для України»

Реалізація стратегії розвитку НАК «Нафтогаз України» та трансформація енергоринку може забезпечити приріст ВВП України більш, ніж на 7% та збільшити доходи бюджету більш ніж на 8 млрд дол США. Крім того, вже до кінця 2020 року Україна може перестати бути чистим імпортером газу. Про це заявив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв на 20-й міжнародній конференції «Нафта і газ 2017», презентуючи стратегію Нафтогазу «Доступна енергія для України».

Стратегія передбачає збереження Нафтогазу як потужної вертикально-інтегрованої компанії, яка стане драйвером змін на українському енергетичному ринку та працюватиме за всіма важливими для розвитку енергоринку напрямками. Як зазначив Андрій Коболєв, очікуване збільшення видобутку газу на 600 млн куб. м в цьому році стало можливим, у тому числі, завдяки ефекту великої компанії, яка може залучати значні за обсягом та дешеві кошти. За його словами, середньозважена вартість кредитів від ЄБРР та Світового Банку, залучених Нафтогазом, становить менше 2% річних.

Голова Нафтогазу зауважив, що у більшості країн основними драйверами нарощування видобутку енергоносіїв є саме великі вертикально-інтегровані компанії. Як приклад здатності таких компаній формувати ринок він навів створення в Україні ринку послуг гідророзриву пласту (ГРП). Завдяки тому, що Нафтогаз створив новий значний попит на ці роботи, вартість таких операцій за останній час зменшилась у 3-4 рази, що зробило їх доступнішими для інших учасників ринку.

За словами Андрія Коболєва, особливої важливості набувають інструменти контролю над роботою великих державних компаній. «Де гарантія, що Нафтогаз не стане українським Газпромом? По-перше, це впровадження корпоративного управління за стандартами ОЕСР з незалежною ефективною наглядовою радою. По-друге, на відкритому ринку ефективним інструментом контролю державної компанії є конкуренція з боку приватних учасників ринку. Нарешті, всі можливості для ефективного контролю створює підготовка Нафтогазу до виходу на ІРО, оскільки стандарти публічної компанії вимагають повної відкритості та прозорості», – зазначив Андрій Коболєв. За його оцінкою, потенційні доходи бюджету від часткового ІРО Нафтогазу можуть скласти близько 10 млрд дол. США.

В свою чергу, керуючий директор McKinsey Жорж Массуд, обґрунтовуючи необхідність наявності у власності держави великої вертикально-інтегрованої компанії, зазначив: «В країнах, що розвиваються, 70% нафтогазових компаній є державними. Це, передусім, продиктовано функцією енергетичної безпеки та незалежності». За словами Жоржа Массуда, протягом найближчих років надходження держави від Нафтогазу, включаючи податки, дивіденди та потенційні доходи у разі проведення ІРО, могли б скласти близько 20 млрд дол. США, що є дуже важливим для забезпечення фінансової стабільності України. Також пан Массуд впевнений, що залучення 4 млрд дол. США, необхідних для виконання Програми 20/20 в Україні, може забезпечити лише така велика група як Нафтогаз.

Виступаючи на відкритті конференції, Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що жодна країна не повинна використовувати енергетичні важелі для тиску на Україну. Вона запевнила у повній підтримці з боку ЄС та США побудови в Україні прозорого енергетичного ринку. Марі Йованович висловила упевненість, що заплановані реформи дозволять Нафтогазу забезпечити енергонезалежність України.

Про підтримку реформ з боку ЄБРР заявила і заступник директора ЄБРР в Україні Марина Петров : «Дуже ймовірно, що ЄБРР продовжить інвестувати в Нафтогаз у майбутньому, але для цього потрібно продовжити реформування корпоративного управління та газового сектора». Марина Петров також наголосила, що на даному етапі не можна відкладати ухвалення фундаментальних рішень. «Коли ми почали співпрацю з Нафтогазом, це була збанкрутіла компанія в збанкрутілій країні. У 2015 році програма МВФ ще була в стадії розробки, а Нафтогаз був головною причиною дефіциту бюджету. Це було дуже складне для нас рішення, і ми погодилися на цю угоду через програму газової реформи, яку схвалили український уряд, Секретаріат енергетичного співтовариства, МВФ, ЄБРР та інші донори. Реформа корпоративного управління була для нас дуже важливою», – сказала Марина Петров.

Детальніша інформація з тезами виступу Андрія Коболєва на конференції за посиланням.



Департамент з корпоративних комунікацій
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»




Інші новини