Нафтогаз готовий розглянути пропозиції Газпрому на наступні три квартали

Поновлення закупівлі російського газу можливе за умови конкурентної ціни та узгодження чергового «зимового пакету»

Поновлення закупівлі російського газу можливе за умови конкурентної ціни та узгодження чергового «зимового пакету»

НАК «Нафтогаз України» направив ПАТ «Газпром» пропозицію підписати доповнення до контракту між сторонами, яке дозволить Газпрому повернутися до кола потенційних постачальників Нафтогазу. Це доповнення покликане врегулювати спірні питання щодо умов постачання російського газу в Україну протягом наступних трьох кварталів та є частиною «зимового пакету». Підписання такого документу є стандартною комерційною практикою між компаніями з 2014 року.

Позиція Нафтогазу є незмінною протягом останніх 1,5 року: закупівля газу у Газпрому є можливою, якщо російська компанія запропонує нижчу ціну, ніж європейські постачальники Нафтогазу. Нафтогаз вважає економічно обґрунтованою ціною газу від Газпрому ціну на рівні «хаб мінус транспорт».

Нафтогаз очікує, що цінові умови на європейському ринку газу будуть найбільш привабливими протягом третього кварталу, тому компанія наразі скоротила закупівлю імпортованого газу

Диверсифікація джерел постачання газу є необхідною вимогою для енергетичної безпеки України та є одним із пріоритетів стратегії Нафтогазу. Наявність широкого кола потенційних постачальників є гарантією того, що Україна закупає газ на найбільш конкурентних умовах.

Опалювальний сезон 2015-2016 років був першим, який Україна пройшла без закупівлі газу в Росії. Нафтогаз не купує газ у Газпрому з листопада 2015 року.


Управління по зв’язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»



Інші новини