Нафтогаз обговорив питання газового ринку з комісаром ЄС з питань конкуренції

Головний комерційний директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко зустрівся вчора в Брюсселі з комісаром ЄС з питань конкуренції

Головний комерційний директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко зустрівся вчора в Брюсселі з комісаром ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер, щоб обговорити низку актуальних питань газового ринку.

Він докладно розповів комісару про ухвалені Стокгольмським арбітражем рішення в двох комерційних спорах між НАК «Нафтогаз України» і ПАТ «Газпром».

Юрій Вітренко також поінформував про реакцію Газпрому після оголошення остаточного рішення, яке серед іншого зобов’язує російського монополіста відшкодувати Нафтогазу збитки на суму 2,6 млрд дол. та відновити поставки газу до України на нових умовах. Поки що Газпром відмовляється виконувати рішення арбітражу. З огляду на таку позицію російської сторони, Нафтогаз змушений офіційно розпочати процедуру примусового виконання рішення в Європі і готує новий позов щодо відшкодування збитків, спричинених невиконанням ухвал арбітражу з боку Газпрому.

У 2017 році Нафтогаз надав свої зауваження щодо зобов’язань, які погодився взяти на себе Газпром у межах окремої антимонопольної справи, розпочатої Європейською Комісією проти російського монополіста в 2012 році у зв’язку з його діями на газових ринках Центральної та Східної Європи. «На жаль, запропоновані умови навряд чи змусять Газпром припинити зловживання на цих ринках», — зазначив Вітренко.


Департамент з корпоративних комунікацій
Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

 

Інші новини