Нафтогаз припиняє подачу газу боржникам

НАК «Нафтогаз України» розпочала припинення постачання газу для підприємств, що мають заборгованість за спожитий газ.

НАК «Нафтогаз України» розпочала припинення постачання газу для підприємств, що мають заборгованість за спожитий газ. По закінченню опалювального сезону Нафтогаз розіслав боржникам відповідні повідомлення та направив газорозподільчим підприємствам доручення на відключення від газопостачання компаній, які мають заборгованість за спожитий газ.

Станом на 24 квітня загальна сума заборгованості за газ перед Нафтогазом з боку підприємств, що виробляють електроенергію (ТЕЦ), теплову енергію (ТКЕ) становить 21,9 млрд грн. У порівнянні з початком року ця сума збільшилася на 69%. При цьому найбільшу суму заборгованості накопичили підприємства ТЕЦ та ТКЕ в м. Київ (3,9 млрд грн), Донецькій (4,4 млрд грн), Дніпропетровській (3,6 млрд грн) та Харківській (1,8 млрд грн) областях.

Найбільший борг – в Київенерго за виробництво електроенергії
Найбільшим боржником Нафтогазу є ПАТ «Київенерго»: станом на 24 квітня 2015 р. товариство заборгувало 3,7 млрд грн за спожитий газ. Київенерго купує в Нафтогазу газ для двох цілей: виробництва електроенергії та виробництва тепла (опалення та гарячої води).

За газ, поставлений Київенерго для виробництва електроенергії, компанія не заплатила Нафтогазу 2,5 млрд грн, в т.ч. 1,8 млрд грн за 2015 р. В поточному році за газ для виробництва електроенергії Київенерго не заплатило Нафтогазу нічого.

За газ для виробництва тепла Київенерго винне Нафтогазу 1,2 млрд грн, в т.ч. 0,7 млрд грн за 2015 рік. Рівень розрахунків Київенерго за газ для виробництва тепла в 2015 р. складає близько 80%.

Промислові підприємства-боржники також отримали вимоги оплатити газ, в т.ч. на виконання судових рішень. Наразі Нафтогаз продає газ промисловим підприємствам виключно на умовах передплати. Жодне промислове підприємство не отримує неоплачений газ.

Нарощування боргу загрожує закупівлі газу для проходження наступного зимового сезону
«Постійне нарощування заборгованості з боку великих споживачів залишає Нафтогаз без коштів на закупівлю газу. При цьому населення сумлінно сплачує рахунки. І саме воно найбільше страждає від недобросовісної політики підприємств–боржників. Для того, щоб мати можливість гарантовано постачати газ на потреби населення, Нафтогаз вимушений запровадити жорстку політику відключень підприємств-неплатників», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Нафтогаз публікує перелік боржників щосереди
Зі станом заборгованості підприємств–споживачів газу можна ознайомитися за цим посиланням.


Управління по зв’язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»



Інші новини