Нафтогаз вдячний Єврокомісії за готовність допомагати в залученні західного партнера для української ГТС та за зусилля щодо організації переговорів з Росією

Європейська комісія підтверджує свою готовність брати участь у модернізації української газотранспортної системи (ГТС), а також готова допомогти Україні в переговорах щодо управління вітчизняною ГТС, які зараз ведуться з ...

Європейська комісія підтверджує свою готовність брати участь у модернізації української газотранспортної системи (ГТС), а також готова допомогти Україні в переговорах щодо управління вітчизняною ГТС, які зараз ведуться з одним із найбільших європейських операторів. Про це сьогодні заявив віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович під час візиту до України.

«Нафтогаз вдячний Європейській комісії за незмінну підтримку. Завдяки активній співпраці ми маємо можливість реалізувати стратегічний курс України на повну інтеграцію з об’єднаним газовим ринком Європи», – підкреслив Андрій Коболєв, голова правління Нафтогазу.

Накопичення газу у ПСГ

Пан Шефчович підтримав пропозицію українського уряду щодо накопичення в українських ПСГ додаткових обсягів газу. Віце-президент Єврокомісії відзначив, що використання газу в Україні продовжує знижуватися, але варто створити додаткові запаси газу для надійності. При цьому він підтвердив готовність Єврокомісії сприяти тристороннім переговорам за участі Росіі та підтримати дії щодо залучення фінансування для Нафтогазу.

Проведення тристоронніх переговорів з РФ

Представник Єврокомісії висловив стурбованість відсутністю прогресу у проведенні тристоронніх переговорів щодо погодження нового «зимового пакету» через неконструктивну позицію російської сторони. Марош Шефчович висловив надію на прогрес у переговорному процесі завдяки спільним зусиллям України та ЄС. Відмова росіян від підписання стандартної додаткової угоди, що регулює спірні аспекти у контракті між Нафтогазом та Газпромом, не дозволяє російській компанії увійти до кола активних постачальників Нафтогазу.

Моніторингова місія ЄС для контролю рівня тиску в російській ГТС

Нафтогаз привітав готовність Єврокомісії направити в Росію моніторингову місію для контролю тиску газу в російській ГТС на кордоні з Україною.

Компанія сподівається, що такий моніторинг допоможе виправити порушення умов транзитного контракту російською стороною та дозволить забезпечити всі необхідні технічні умови для надійного транспортування російського газу до Європи.

Залучення міжнародного партнера та реформа ринку газу в Україні

У ході зустрічей пана Шефчовича з українськими посадовцями сторони підтвердили взаємну зацікавленість у скорішому залученні європейського партнера для управління вітчизняною ГТС. Сторони наголосили на важливості відокремлення функції з транспортування газу та забезпечення роботи незалежного регулятора енергетичного ринку.

Віце-президент Єврокомісії також відзначив прогрес у України у реформуванні газового ринку. Зокрема, пан Шефчович наголосив, що рішення про встановлення ринкових тарифів на газ для всіх категорій споживачів є одним із найбільш дієвих способів боротьби з корупцією.

Спільна розробка енергетичної стратегії України

За словами Мароша Шефчовича, велике значення для розвитку енергетичного співробітництва між Україною та ЄС матиме ухвалення енергетичної стратегії України і підписання меморандуму про взаєморозуміння. Спільна з Єврокомісією розробка цих документів має бути завершена найближчим часом.





Управління по зв‘язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»



Інші новини