Нафтогаз запропонував Газпрому провести переговори у зв'язку з ухваленням нових правил ціноутворення на послуги з транспортування газу в Україні

29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила тарифи на послуги з транспортування природного газу ...

29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила тарифи на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу і виходу. Якщо раніше вартість послуг з транспортування природного газу, що проходить транзитом територією України, не підпадала під державне регулювання та визначалася лише двостороннім контрактом між двома господарюючими суб'єктами — НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром», — то відтепер відповідні тарифи визначаються НКРЕКП.

Такі повноваження НКРЕКП набула у відповідності до ухваленого навесні 2015 року Закону «Про ринок природного газу», який впровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.

Ці норми передбачають принципово інші підходи до встановлення тарифів на транспортування. Замість переговорної процедури та визначення вартості транзиту в залежності від обсягів та відстані, на яку протранспортовано газ, нові тарифи мають:

а) відображати узгоджені регулятором витрати оператора ГТС,

б) застосовуватися до заброньованих потужностей ("качай або плати"),

в) визначатися для всіх точок входу та виходу з національної ГТС, тобто з застосуванням однакових підходів для транзиту газу та його внутрішнього транспорту.

Нафтогаз наразі аналізує нові правила тарифікації транспортування газу, встановлені НКРЕКП.

Рішення НКРЕКП є обов’язковим для виконання після його офіційної публікації. Водночас Нафтогаз, як відповідальний партнер, запропонував Газпрому провести переговори з цього приводу.

«Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом. Перехід до загальноприйнятої у Європі практики ціноутворення за транзит сприятиме подальшій інтеграції нашої газотранспортної інфраструктури до європейської енергосистеми та зміцненню надійності постачання газу до країн ЄС», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.



Управління по зв‘язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»



Інші новини