Основний україно-словацький інтерконектор – рішення для країн, стурбованих зупинкою будівництва Південного потоку

Нафтогаз України пропонує країнам, стурбованим рішенням Росії зупинити будівництво Південного потоку, проект, який дозволить їм значно посилити безпеку ...

Нафтогаз України пропонує країнам, стурбованим рішенням Росії зупинити будівництво Південного потоку, проект, який дозволить їм значно посилити безпеку постачань шляхом доступу до ліквідних ринків газу Західної Європи через існуючу українську систему трубопроводів. Україна також пропонує зацікавленим компаніям використовувати вільні потужності в українських підземних сховищах газу (ПСГ), обсяг яких становить близько 40% від загальної місткості сховищ Євросоюзу. Місткі ПСГ дозволяють скористатися сезонними коливаннями цін і закуповувати істотні обсяги газу в літній період, коли ціни на паливо мінімальні. Сховища також можуть бути використані для створення страхових резервів газу.

Голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв повідомив: «Ми вітаємо створення країнами Південно-Східної Європи робочої групи високого рівня на чолі з віце-президентом Єврокомісії з питань енергетики Марошем Шефчовичем по розробці плану інтеграції газових ринків Центральної та Південно-Східної Європи та створенню інтерконекторів. Україна має унікальні можливості для зберігання і транспортування газу, необхідні для врегулювання ситуації, і ми будемо раді зробити свій внесок».

Під доступом Румунії, Болгарії, Угорщини та інших зацікавлених країн до західноєвропейського газового ринку мається на увазі розблокування двосторонніх потоків, в тому числі бек-хол поставок (backhaul, віртуальний реверс) за чотирма основними трубопроводами, що з'єднують Україну та Словаччину («основний інтерконектор»). Завдяки цьому рішенню, країни регіону отримають можливість транспортувати по цьому маршруту до 100 млрд. куб. м газу на рік.

З технічної точки зору використання цього рішення можливе вже зараз і не вимагає додаткових інвестицій ні від ЄС, ні від України. Для того, щоб його реалізувати, необхідно, щоб Єврокомісія вжила заходів, покликаних привести ситуацію на україно-словацькому кордоні у відповідність до Третього енергетичного пакету. Нафтогаз закликає об'єднати зусилля України, Словаччини та Єврокомісії для того, щоб найближчим часом вирішити дане питання.

Використовуючи віртуальний реверс, що є звичайною практикою в інших країнах Європи, оператори української та словацької ГТС зможуть здійснювати взаємозалік (netting) між зустрічними заявками на поставки газу через інтерконектор. При цьому обсяг газу, придбаний в ЄС і заявлений до транспортування в Україну, буде порівнюватися з обсягом, заявленим до транспортування з України в ЄС. Згодом тільки різниця між двома зустрічними заявками буде фізично поставлена через інтерконнектор. Така схема не матиме негативного впливу на здатність Газпрому постачати газ європейським споживачам відповідно до його контрактів. Газпром завжди буде отримувати на території Словаччини ті ж обсяги газу, які отримував би без застосування цієї процедури.

Нещодавно опубліковані Єврокомісією результати стрес-тестувань демонструють, що країни Південно-Східної Європи знаходяться в найбільш вразливому становищі в разі зупинки поставок газу з Росії до Європи. Таким чином, розблокування основного інтерконектора між Україною та Словаччиною на даному етапі є найбільш терміновим і дієвим кроком для зміцнення енергетичної безпеки Євросоюзу. Розблокування цього реверсного потоку дозволить забезпечити країнам Південно-Східної Європи доступ до ліквідного газового ринку Західної Європи.


Управління по зв‘язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»



Інші новини