Перемога за Нафтогазом: остаточне арбітражне рішення у спорі з Газпромом за контрактом купівлі-продажу газу

Нафтогаз не має оплачувати обсяги газу начебто поставлені Газпромом на окуповані території Донецької та Луганської областей

Сьогодні Арбітражний суд ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України» по всім спірним питанням щодо контракту на поставку газу з ПАТ «Газпром»: ціноутворенню, положенню «бери або плати» та визнанню недійсними інших положень, які є необґрунтованими і суперечать принципам конкуренції.

«Ми задоволені тим, що отримали позитивні рішення у арбітражі за контрактом на поставку за всіма вимогами, які розглядалися в спорі», — заявив голова Правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Арбітражним судом повністю відхилено позовні вимоги Газпрому на суму 56 млрд дол. США згідно з положенням «бери або плати» (що встановлює зобов'язання здійснити оплату за невідібрані обсяги газу) за період з 2009-2017р.р. Крім цього, Нафтогаз успішно відстояв вимоги щодо більш ніж десятикратного зменшення річних контрактних обсягів поставок на майбутнє до 5 млрд куб. м газу (мінімальні річні обсяги становитимуть 4 млрд куб. м газу).

Стокгольмський трибунал вказав, що Нафтогаз не мусить платити за обсяги газу, які були поставлені на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей, будь-якій іншій особі, ніж Нафтогаз. Майбутні поставки на зазначені території не стосуватимуться Нафтогазу до припинення окупації територій на Сході України. В будь-якому разі, такі поставки не будуть зараховані до щорічних контрактних обсягів.

Також Нафтогаз успішно відстояв вимоги щодо перегляду в сторону зменшення ціни газу відповідно до ринкових умов, а також компенсації за переплату за періоди після квітня 2014 року, коли Нафтогаз ініціював перегляд ціни. Зокрема, арбітражний суд зменшив ціну газу, який Нафтогаз отримав від Газпрому у другому кварталі 2014 року, на 27% з 485 дол. США за 1,000 куб. м газу до 352 дол. США за 1,000 куб. м.

Арбітри також визнали недійсними інші положення контракту, зокрема положення про заборону на реекспорт, яке неправомірно забороняло здійснювати продаж газу за межі України.

Нафтогаз сподівається на успіх і у арбітражному провадженні за транзитним контрактом, де фінансові вимоги Нафтогазу складають до 16 млрд дол. США, включаючи відсотки. Остаточне рішення у провадженні за транзитним контрактом очікується 28 лютого 2018 року.

«Нафтогаз докладе максимальних зусиль для добросовісного виконання рішень Арбітражного суду. Остаточне розуміння, хто кому скільки винен та як і коли відбудуться розрахунки між сторонами, з’явиться, імовірно, не раніше лютого», — сказав Юрій Вітренко, головний комерційний директор групи Нафтогаз.

Арбітраж за контрактом на транзит газу вирішить спір за вимогами Нафтогаза щодо (i) перегляду транзитного контракту у відповідності із імперативними нормами європейського та українського законодавства у сфері конкуренції та енергетики, (ii) перегляду тарифів на транзит та відповідних грошових вимог, а також щодо (iii) компенсації за недопоставки газу.

«Україна є і залишається надійним енергетичним партнером Європи», — зазначив Андрій Коболєв, голова правління Нафтогазу.



Департамент з корпоративних комунікацій
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»



Інші новини