Підсумки 20-ї міжнародної конференції «Нафта і газ 2017»: нова стратегія Нафтогазу та перспективи енергетичної галузі

У конференції взяли участь понад 200 делегатів, у тому числі, представники українських і міжнародних промислових компаній, виробники нафтогазового обладнання, керівники і фахівці сервісних організацій та консалтингових компаній

В Києві завершила роботу 20-та міжнародна конференція «Нафта і газ 2017», в рамках якої відбулась презентація стратегії розвитку НАК «Нафтогаз України».

У конференції взяли участь понад 200 делегатів, у тому числі, представники українських і міжнародних промислових компаній, виробники нафтогазового обладнання, керівники і фахівці сервісних організацій та консалтингових компаній.

Конференцію відкрила презентація стратегії Нафтогазу «Доступна енергія для України», під час якої голова правління компанії Андрій Коболєв підкреслив, що реалізація стратегії може забезпечити приріст ВВП України більш, ніж на 7% та збільшити доходи бюджету більш ніж на 8 млрд дол США.

Детальна інформація з тезами виступу Андрія Коболєва на конференції за посиланням.

Представники Нафтогазу виступили модераторами панельних дискусій «Стан лібералізації ринку природного газу України: конкуренція, ціноутворення, відкриття сегменту постачання побутовим споживачам», «Ефективність використання енергоресурсів у побутовому секторі: фокус на споживача» і «Розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні – вітроенергетика», в ході яких були розглянуті питання відокремлення напряму транспортування газу в окрему структуру, перспективи розвитку альтернативної енергетики та можливі напрями підвищення ефективності споживання.

Зокрема, як зазначив голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий, з 192 тисяч одиниць опалювального обладнання в Кіровоградській області, біля 44 тисяч – це застаріле обладнання, реальний ККД якого не перевищує 70%. Заміна застарілого обладнання на сучасне допоможе значно підвищити ефективність використання газу і збереже енергоресурси. Ця робота є тим більш важливою, що Україна входить у топ-20 найменш енергоефективних країн світу.

За словами Олексія Хабатюка, заступника начальника Департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України», в середньому на побутових споживачів припадає третина всього споживання природного газу в країні. «Ця цифра колосальна і майже дорівнює споживанню в промисловості. Без заходів з енергоефективності середній німецький споживач платив би на 30% більше, ніж він платить сьогодні», – зазначив Олексій Хабатюк. За його оцінкою, потенціал скорочення споживання газу, як населенням, так і підприємствами ТКЕ, оцінюється в 11 млрд куб. м.

Особливу увагу учасників викликала доповідь про інтелектуальний облік енергоресурсів (smart metering), зокрема, можливість впровадити дистанційний облік газу в Україні та потенціал відновлювальних джерел.

Зараз у світі набирає популярність альтернативна енергетика, особливо сонячна і вітрова.

Як зазначив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, вітроенергетика генерує 1 % у загальному виробництві електроенергії в Україні.

З початку року в Україні були введені в експлуатацію 200 мВт потужностей альтернативної енергії. Це майже учетверо більше ніж минулого року. А на початку жовтня Єврокомісія заявила, що частка альтернативної енергії в балансі України може зрости із 6 % до 74 %.

«Нафтогаз уже має 90 % компетенцій, необхідних для успішного розвитку бізнесу вітрової енергетики. Розвиток цього напряму дозволить підвищити енерегонезалежність країни», -- зазначив Юрій Трофименко, начальник відділу технологічного проектування ДП «Вуглесинтезгаз України».

Що сьогодні в Україні являється стимулом для розвитку вітроенергетики?

Якщо говорити про електричну енергію з альтернативних джерел, то у 2015 році Держенергоефективість разом із народними депутатами та експертним середовищем розробили новий закон Про стимулювання електричної енергії з відновлюваних джерел, де прив’язали зелений тариф до євро до 2030 року та прибрали місцеву складову.

«Тому тепер зелений тариф має можливість отримувати будь-який інвестор, який встановив обладнання, навіть незалежно від того, чи воно українське, чи воно зарубіжного походження», — каже Сергій Савчук, голова Держагентства з питань енергоефективності.

На сьогодні прогрес у кращий бік помітний. «Зелений тариф кожні 5 років скорочується на 10 % і до 2025 року він буде на рівні 8 євроцентів, що відповідає комерційній ціні на електроенергію і я вважаю, що вітроенергетика вже навіть при такому тарифі буде конкурувати з більш дешевою тепловою та атомною енергетикою», — зазначив Андрій Конеченков.
18 жовтня 2017 року в Березанському районі Миколаївської області запустили другу чергу найпотужнішої в Україні вітроелектростанції — Тузлівської ВЕС. А вже наступного дня, 19 жовтня, міжнародна компанія EuroCape New Energy заявила, що з наступного року на березі Азовського моря почне будівництво ВЕС потужністю 500 мВт. Це буде одна з найпотужніших вітрових електростанцій у Європі.

Детальніше з презентаціями панельних дискусій можна ознайомитись за посиланням.

ПРОГРАММА Міжнародної конференції «Нафтогазовий комплекс України на шляху реформування, модернізації та розвитку» (Київ, 24-25 жовтня 2017р.)

Департамент з корпоративних комунікацій
Національної акціонерної компанії
«Нафтогаз України»


Нафта та Газ 2017: фоторепортаж






Інші новини