Сенат США розгляне законопроект про санкції задля припинення будівництва «Північного потоку - 2»

Сенат США розгляне законопроект про санкції проти компаній, що задіяні при будівництві Північного потоку-2. Цей документ авторства сенаторів Теда Круза, Джейн Шахін, Джона Баррасо і Тома Коттона зареєстрований у американському парламенті в понеділок

Сенат США розгляне законопроект про санкції проти компаній, що задіяні при будівництві Північного потоку-2.

Цей документ авторства сенаторів Теда Круза, Джейн Шахін, Джона Баррасо і Тома Коттона зареєстрований у американському парламенті в понеділок.

Законопроект містить вимогу ввести санкції щодо осіб, задіяних у певних видах робіт та послуг, які є критичними для завершення Північного потоку-2. Зокрема, йдеться про послуги з глибоководного прокладання труб.

На відміну від статті 232 ухваленого раніше санкційного закону CAATSA, під запропоновані санкції не підпадатимуть інші інфраструктурні проекти, у яких можуть бути зацікавлені західні компанії.

Передбачені новим законопроектом санкції не мають на меті зашкодити компаніям Євросоюзу та повністю відповідають духу євроатлантичного співробітництва між США та Європою. Як повідомлялося, раніше Європарламент ухвалив декілька резолюцій із закликом припинити будівництво Північного потоку-2 через очевидну політичну забарвленість цього проекту і економічну шкоду, яку він завдає інтересам європейських споживачів.

Запропоновані санкції допоможуть не допустити концентрації шляхів доставки російського газу під контролем Газпрому. Після того як Росія зупинила постачання газу до Європи у 2009 році, країни ЄС інвестували багато зусиль у побудову інтерконекторів та раціональне використання інфраструктури. Зупинка будівництва Північного потоку-2 захистить ці досягнення Європи у об’єднанні фрагментованих ринків газу.

Будівництво Північного потоку-2 створює значні загрози для європейських споживачів. У разі запуску Північного потоку-2, він замінить собою традиційні маршрути не лише в Україні, а і в країнах ЄС. Це означає, що більшості європейських країн, які користуються російським газом, доведеться вкладати сотні мільйонів євро у нові газопроводи, щоб під’єднатися до нової інфраструктури Газпрому. Газотранспортні компанії будуть вимушені перекласти ці додаткові витрати на європейських споживачів. Тобто, запуск Північного потоку 2 зробить російський газ дорожчим для європейців.

Натомість, ухвалення законопроекту про санкції спонукає Газпром відмовитися від інвестування коштів у будівництво надлишкової інфраструктури за межами Росії та сконцентруватися на модернізації російської ГТС, на якій останнім часом почастішали аварії.

Важливо, що законопроект про санкції розроблений за участі представників як республіканської, так і демократичної партій США. В ході його підготовки команда НАК «Нафтогаз України» вела активні консультації з американськими партнерами. Нафтогаз вдячний авторам законопроекту та американським партнерам за незмінну підтримку України, українському МЗС – за вчасну та дієву допомогу. Компанія має надію, що законопроект найближчим часом буде підтриманий більшістю сенаторів.



Департамент з комунікацій
НАК «Нафтогаз України»



Інші новини