Українська сторона готова підписати тристоронню зобов'язуючу угоду щодо умов постачання російського газу

Українська сторона готова прийняти запропоновані російською стороною умови постачання російського газу в Україну як основу для нового тимчасового рішення на наступний зимовий сезон.

Українська сторона готова прийняти запропоновані російською стороною умови постачання російського газу в Україну як основу для нового тимчасового рішення на наступний зимовий сезон.

Однак українська сторона вважає, що для того, щоб це рішення було ефективним, має бути підписано комплексний пакет угод. Такий пакет включатиме як додаток до договору між Нафтогазом та Газпромом, укладений керівниками компаній, так і зобов'язуючий тристоронній протокол, підписаний належним чином авторизованими представниками урядів України, Росії та Європейської Комісії.

Обговорюване рішення в багатьох аспектах залежить від дій українського та російського урядів, а також Єврокомісії.

Зокрема, для того, щоб зимовий пакет був ефективним та належним чином виконувався, уряд України має забезпечити транспортування газу європейським споживачам у відповідності до умов контракту між Нафтогазом та Газпромом. Крім того, український уряд має забезпечити достатнє фінансування Нафтогазу для закупівлі газу.

Ефективне рішення також має включати зобов'язання Єврокомісії надавати Україні необхідну фінансову підтримку для реалізації затверджених домовленостей.

Нарешті, невід'ємною частиною угоди має бути зобов'язання російського уряду не відміняти своє рішення щодо надання знижки на газ за рахунок перегляду мита до кінця першого кварталу 2016 року.

Таким чином, підписання зобов'язуючого тристороннього протоколу на міжурядовому рівні із залученням Єврокомісії є необхідною складовою ефективного та надійного рішення щодо умов постачання російського газу в Україну цієї зими.

Управління по зв'язках з громадськістю
Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України»


Інші новини