Бронювання потужностей української ГТС європейськими компаніями гарантує збереження транзиту газу через нашу країну – Юрій Вітренко

Для України збереження транзиту газу є не лише економічним, але й безпековим питання. Найкраще його вирішення — перенесення точок передачі російського газу до європейських покупців на східний кордон України, розблокування можливостей для транзиту газу з Центральної Азії через український коридор та експорту газу приватними видобувниками з Росії

Україна доклала значних зусиль для впровадження європейського законодавства та проведення анбандлінгу. Результатом цих зусиль має стати перенесення точок передачі газу до покупців на східний кордон України та бронювання потужностей української газотранспортної системи (ГТС) європейськими, німецькими та середньоазійськими компаніями.

Таку думку голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко висловив під час Всеукраїнського форуму «Україна-30» в середу.

«Україна витратила величезну кількість грошей і часу на впровадження європейського законодавства та проведення анбандлінгу. Ми хочемо побачити переваги від витрачених зусиль, хочемо побачити як європейські компанії вже зараз отримують газ на кордоні Україна-Росія і потім цей газ транзитують через Україну», — сказав Вітренко.

Очільник Нафтогазу зауважив, що для України збереження транзиту газу є не лише економічним, але й безпековим питання. І найкращим його вирішенням є перенесення точок передачі російського газу до європейських покупців на східний кордон України, розблокування можливостей для транзиту газу з Центральної Азії через український коридор та експорту газу приватними видобувниками з Росії.

Юрій Вітренко також звернув увагу, що європейські партнери свого часу виявили принциповість в питанні відокремлення оператора ГТС України від Нафтогазу. Він очікує, що таку ж принциповість німецький регулятор виявить в питанні сертифікації оператора Північного потоку-2.

«Свого часу європейські партнери переконували нас, що відокремлення оператора ГТС має бути повним, щоб Нафтогаз не мав на нього впливу. Щоб дійсно зробити незалежного оператора, має бути відокремлення власника. І ми передали ОГТСУ до управління Міністерства фінансів», — нагадав Вітренко.

За словами голови Нафтогазу, зараз Газпром, як єдиний власник Nord Stream 2 AG, подає газопровід на сертифікацію і при цьому обіцяє створити умови, що не дозволять йому впливати на цю компанію.

«Якщо наші європейські партнери на 100% будуть чесні щодо своєї позиції, як враховувати конкретні умови для сертифікації, я хочу подивитись як німецький регулятор не сертифікує Nord Stream 2 AG, вказавши, що має бути повне відокремлення», — додав Юрій Вітренко.

 

 


Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»
 

 

Інші новини