Олексій Чернишов: Нафтогаз вже розпочав підготовку до наступного опалювального сезону 2023/2024

Україна має достатні обсяги газу для успішного проходження цього опалювального сезону. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг сьогодні, 31 січня 2023 року.

Минулого року, до початку цієї зими, нам вдалося закумулювати 14,5 млрд куб. м газу у наших  підземних сховищах. Цього було достатньо в межах певних сценаріїв. На жаль, через ворожі обстріли, енергетичну інфраструктуру України було пошкоджено, у результаті чого знадобився додатковий об’єм газу для електрогенерації», — повідомив Олексій Чернишов.

Очільник Нафтогазу зазначив, що наразі вже вдалося забезпечити додатковий об’єм газу в розмірі 1,1 млрд куб. м імпортного ресурсу, певний об’єм газу ще очікується, чого за  теперішніх погодних умов достатньо для завершення осінньо-зимового періоду.

Попри повномасштабну війну підприємства Групи Нафтогаз також запроваджують новий підхід у підготовці до опалювальних сезонів із циклом планування на два роки вперед.

Ми змінюємо саму логіку підготовки до опалювального сезону. Тепер ми готуємось до двох опалювальних сезонів одночасно. Тобто ми намагаємось врахувати всі наступні виклики та ризики. Важливо не лише, чи нам вистачить газу на цю зиму, а й те, з яким балансом газу ми з неї вийдемо, а також де ми візьмемо паливо перед наступним сезоном», — додав очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Вже зараз команда Нафтогазу працює над стратегічним планом проходження наступного опалювального сезону 2023/2024.

Від компанії НАК «Нафтогаз України» багато що сьогодні залежить. І в плані газовидобутку, і в плані постачання газу кінцевим споживачам, зараз ще й в плані нафтопродуктів, і в плані газорозподільних мереж. Це великий обсяг роботи та велика відповідальність. Для Комітету дуже важливо чути ваші плани та мати можливість поставити питання. Ми налаштовані на продуктивну та конструктивну співпрацю», — повідомив Андрій Герус, голова Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Одним з пріоритетів для Групи також є збільшення власного видобутку газу, оскільки від цього напряму залежить енергетична стійкість України впродовж усіх наступних років.

Олексій Чернишов окремо анонсував першу зустріч з усіма членами новообраної наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

Вітаю обрання наглядової ради компанії. Це сприятиме прозорому управлінню та відновленню довіри міжнародних партнерів до Нафтогазу», — зазначив Олексій Чернишов.

Нагадуємо, що Уряд обрав наглядову раду Нафтогазу, яка забезпечить прозорість та контроль за роботою компанії.

Інші новини