Керівник Нафтогазу та українські парламентарі закликають США зберегти санкції проти «Північного потоку – 2»

В документі висловлюється стурбованість з приводу пропозицій Державного департаменту США, наданих Конгресу, щодо відмови від санкцій проти Nord Stream 2 AG

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко та десятки українських парламентарів, представників громадськості звернулися з відкритим листом до США та країн Європи, в якому закликають зберегти санкції проти «Північного потоку–2».

«Північний потік-2» залишається основною геостратегічною загрозою для України та Європи. Ми закликаємо сторони у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі, що наділені повноваженнями та відповідальністю, застосувати всі засоби, необхідні для зупинки цього проекту», — зазначено в листі.

В документі висловлюється стурбованість з приводу пропозицій Державного департаменту США, наданих Конгресу, щодо відмови від санкцій проти Nord Stream 2 AG (Швейцарія), керівництва та співробітників цієї компанії.

Автори листа нагадують, що раніше Президент США Джо Байден вже висловив позицію щодо неприпустимості добудови «Північного потоку-2», назвавши це «поганою угодою для Європи», реалізація якої призведе до посилення енергетичної залежності від Росії та дестабілізації в Україні.

Європейський Парламент теж підтримує негайне припинення реалізації російського проекту. Відтак, українські парламентарі та представники громадськості звертаються з закликом щодо зупинки будівництва «Північного потоку–2» також до Німеччини. «Ми підтримуємо заклики США та Європи до Німеччини допомогти зупинити цей російський геополітичний проект… Обхідний трубопровід загрожує європейській єдності, суперечить кліматичним цілям та підриває спільну енергетичну політику ЄС», — йдеться в листі.

Автори відкритого звернення нагадують, що введення в експлуатацію «Північного потоку–2» несе не лише економічні наслідки, але й розв’язує руки Росії щодо подальшої військової агресії проти України. «Коливаючись в питаннях застосування вже ухваленого законодавства та запровадження санкцій проти компаній, що беруть участь в прокладанні трубопроводу, США передають Росії небезпечне повідомлення, яке вплине на російську поведінку далеко за межами «Північного потоку-2», — підкреслюється в листі.

Лист: Час зупинити Північний потік-2 (англ.).
Лист: Час зупинити Північний потік-2 (укр.)

 


Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»
 

 

Інші новини