Нафтогаз додатково залучив близько 200 млн євро грантової допомоги для проходження цього опалювального сезону

Уряд Норвегії профінансує закупівлю імпортного газу для України на суму до 188,8 млн євро, фінансування здійснюватиметься через грант Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Відповідну угоду підписали голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов та керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне сьогодні, 1 лютого 2023 року.

Ця угода — свідчення підтримки, яку надає Україні норвезький уряд у непростих умовах сьогодення. Також ми дуже вдячні нашим партнерам з ЄБРР, через яких безпосередньо здійснюватиметься фінансування, за їхню допомогу та спільну роботу над угодою. Наданий грант дає можливість закупити обсяг газу, що повністю закриває всі потреби України в блакитному паливі до кінця цього опалювального сезону», — повідомив Олексій Чернишов.

Це безповоротне грантове фінансування, яке допоможе нашій країні залишатися стійкою попри складну ситуацію в енергетиці. Воно не передбачає повернення коштів, стягнення будь-яких процентів чи зборів з Нафтогазу та українського уряду.

Наше партнерство з новим керівництвом Нафтогазу дуже тісне і міцне. Ми також вдячні акціонеру за створення нової, потужної наглядової ради. Це є хорошою основою для майбутньої співпраці», — додав Маттео Патроне.

Нагадуємо, що 10 листопада 2022 року відбулась перша зустріч Олексія Чернишова з Маттео Патроне, на якій сторони домовились про поглиблення співпраці між Групою Нафтогаз та ЄБРР в питаннях енергетичної безпеки та проходження опалювального сезону 2022/2023.

Інші новини