Нафтогаз почав перший етап відокремлення функції оператора ГТС

Секретаріат Енергоспівтовариства підтримав план внутрішньої реорганізації Укртрансгазу як важливий етап у проведенні анбандлінгу

Секретаріат Енергоспівтовариства підтримав план внутрішньої реорганізації Укртрансгазу як важливий етап у проведенні анбандлінгу

29 вересня НАК «Нафтогаз України», якій належить 100% акцій ПАТ «Укртрансгаз», погодила проведення внутрішньої реорганізації Укртрансгазу з метою створення в його структурі філії «Оператор ГТС України». Реорганізація є практичним кроком до виділення функції оператора ГТС («анбандлінгу»), що передбачено постановою КМУ від 01.07.2016 №496. У цій філії Укртрансгазу будуть сконцентровані всі бізнес-процеси, активи і фахівці, що необхідні і достатні для забезпечення транспортування природного газу територією України. Після повного юридичного відокремлення від Нафтогазу цей підрозділ зможе пройти сертифікацію оператора ГТС відповідно до вимог ЄС.

Нафтогаз і Укртрансгаз представили план внутрішньої реорганізації Укртрансгазу Секретаріату Енергетичного Співтовариства та отримали схвалення європейського органу, уповноваженого оцінювати, наскільки впроваджувані реформи ринку газу відповідають міжнародним зобов'язанням України.

«Запропонована внутрішня реструктуризація – це дуже правильний і перший реальний крок у напрямку відокремлення оператора ГТС, який ми бачимо з української сторони. Цей крок роблять люди, які краще за інших знають процес, і це допоможе уряду належним чином завершити виділення оператора», – заявив Янеш Копач, голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

В рамках філії будуть побудовані і відпрацьовані всі необхідні функції оператора ГТС, що має забезпечити поступову і безпроблемну передачу транспортування газу окремій юридичній особі відповідно до постанови КМУ №496. Проведення внутрішньої реорганізації перед юридичним відділенням оператора забезпечить безперебійне транспортування газу споживачам в Україні та ЄС в процесі анбандлінгу.

«Транзит до Європи і транспортування газу до українських споживачів не можна зупинити ні на один день, це відповідальність всіх учасників процесу. Щоб виділення оператора з групи Нафтогаз пройшло максимально гладко для споживачів, ми підготували план практичних кроків на основі успішного досвіду інших країн. Саме ці кроки підтримав Секретаріат», – каже Андрій Коболєв, голова правління Нафтогазу.

Запропонований підхід став результатом багатомісячної роботи фахівців Нафтогазу, Укртрансгазу і експертів міжнародної консалтингової компанії PwC, яка має великий досвід з проведення аналогічних проектів у Польщі, Німеччині та Греції. Це рішення було також погоджено Наглядовою радою Нафтогазу.

В ході проекту з PwC був також підготовлений перелік активів, який передбачений планом анбадлінгу, відповідає всім вимогам для роботи і майбутньої сертифікації оператора ГТС, і який дозволить вчасно провести відокремлення цієї функції.

Довідково: Для того, щоб Україна виконала зобов'язання з відокремлення оператора ГТС (анбандлінгу), оператор ГТС повинен бути виділений в юридичну особу, не пов'язану ні з Нафтогазом, ні з іншими підприємствами, які займаються видобутком і генерацією енергії. Також необхідно виконати інші вимоги, передбачені постановою КМУ №496. Зокрема, Кабінет Міністрів України доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості створити і наповнити структуру корпоративного управління ПАТ «Магістральні газопроводи України», а також передати іншому керуючому корпоративні права підприємств електрогенерації (ПАТ «Укргідроенерго» і ПАТ «Енергоатом»).


Департамент з корпоративних комунікацій
Національної акціонерної компанії
«Нафтогаз України»

 

Інші новини