Нафтогаз просить НКРЕКП якнайшвидше переглянути механізм ціноутворення на газ від постачальника «останньої надії»

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» 25 листопада звернулася до Національної комісії, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням якнайшвидше внести зміни до механізму ціноутворення на газ, що відпускається постачальником «останньої надії» (ПОН) — газопостачальною компанією (ГПК) «Нафтогаз України».

Також Нафтогаз запропонував НКРЕКП автоматично підключити побутових споживачів ПОН до базової річної пропозиції Нафтогазу, на умовах якої вони зможуть отримувати газ за однією з найвигідніших цін на ринку — 7,96 грн/ куб.м газу (з ПДВ, без вартості транспортування). Така можливість передбачена Законом України №2553 від 29 листопада 2021 року.

Діяльність ПОН суворо регламентована законодавством. Зокрема, ціна для його споживачів зараз розраховується за формулою, що викладена в пункті 24 «Порядку проведення конкурсу з визначення ПОН», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2021 року № 1102.

Наприклад, станом на 3 грудня 2021 року розрахована у відповідності до законодавства ціна для споживачів ПОН становить 46,71 грн/ куб.м (з ПДВ і транспортуванням). Вона змінюється щоденно. Нафтогаз пропонує переглянути механізм ціноутворення задля забезпечення більшої доступності газу та прогнозованості його ціни, захисту вразливих категорій споживачів.

Послугами ПОН станом на 3 грудня користується 453,5 тис. споживачів. Нафтогаз неодноразово інформував їх про можливість укладання довготривалих угод на більш вигідних умовах. Зокрема, побутовим споживачам ГПК «Нафтогаз України» пропонує укласти договір про постачання газу за ціною 7,96 грн/ куб.м (з ПДВ, без вартості транспортування). В свою чергу, підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) та ОСББ з власними котельнями ГПК «Нафтогаз Трейдинг» пропонує підписати трирічні угоди з фіксованою ціною, яка на перший рік складає 7,42 грн/ куб.м (з ПДВ, без вартості транспортування). Для бюджетних установ та організацій діє пропозиція щодо постачання газу за фіксованою ціною 16,55 грн/ куб.м (з ПДВ та вартістю транспортування).

Компанія вчергове просить споживачів ПОН не зволікати та укладати довготривалі угоди з ГПК «Нафтогаз України», «Нафтогаз Трейдинг» або іншими постачальниками.

Інші новини