Нафтогаз реформує систему закупівель: очікується економія 10-15% на всіх закупівлях

Група «Нафтогаз» запровадила новий підхід до структури системи закупівель. Метою є забезпечення більшої прозорості, уніфікованих процедур та ефективних процесів.

Ця реформа була ініційована дивізіоном «Технічне забезпечення». Група «Нафтогаз» тепер впровадить уніфіковане управління ланцюжками постачання (SCM), включаючи механізми управління категоріями, розроблені у співпраці з експертами KPMG.

Новостворена команда категорійних менеджерів відповідатиме за закупівлі протягом усього життєвого циклу продукції — від розробки стандартів до фізичної доставки на сайт. У тісній співпраці з менеджерами з планування, які нададуть зведений перелік продуктів, котрі необхідно придбати, менеджери категорій забезпечать наступне:

· оптимізацію запасів;

· мінімізацію дефіциту;

· належні умови зберігання та транспортування;

· гарантію якості придбаного товару.

Категорійні менеджери також розроблять та впровадять категорійні стратегії, а існуючі відділи закупівель продовжать підготовку та проведення процедур закупівель (тендерів).

«Перегляд функції закупівель покликаний заощадити кошти та час, забезпечити довгострокове планування, а також правильний вибір придбаної продукції, її якість та кількість, що відповідає реальним потребам виробництва. При розробці категорійних стратегій, які в подальшому будуть відображені в кваліфікаційній документації тендерів, ми застосовуємо уніфіковані технічні стандарти, чітко розмежовуємо закупівлю самого продукту та супутніх послуг, застосовуємо прозорі формули ціноутворення з нашими комерційними партнерами, переходимо на довгострокові контракти,», – прокоментував директор дивізіону «Технічне забезпечення» Андрій Хоменко.

Щоб підвищити прозорість та незалежність у сфері закупівель, ця реформа також розділяє функції контролю за певними процесами закупівель. Це буде реалізовано на двох рівнях — головній контрактній раді (MCB), очолюваній фінансовим директором Групи, та місцевим контрактним радам на підприємствах Групи.

Офіс етики закупівель — орган, куди постачальники можуть подавати свої скарги, у тому числі анонімні, або отримати консультацію — продовжить роботу на рівні Групи.

«Реформуючи закупівельну функцію, ми намагаємося насамперед підвищити прозорість процесів та завоювати більше довіри постачальників. Ми також очікуємо, що ці зміни допоможуть нам заощадити 10-15% на всіх придбаних товарах та послугах», – додав Хоменко.

Інші новини