Нафтогаз вчасно відреагував на кризу, — Коболєв про результати 2020 року

Нормалізований прибуток за 2020 рік, за виключенням резервів сумнівних боргів та інших надзвичайних витрат, склав 3,2 млрд грн

Група Нафтогаз оприлюднила консолідовані фінансові результати 2020 року. Вперше з 2015 року НАК «Нафтогаз України» (далі — Компанія) зафіксував збитковий результат. Це спричинено трьома факторами, які збіглись в часі в один кризовий рік:

- економічна криза в світі та рекордно низькі ціни на газ;

- суми боргів за газ, відпущений в рамках спецобов’язків (ПСО), сягнули рекордних значень;

- Нафтогаз вперше звітує без врахування результатів роботи газотранспортної системи України (про прибуток від роботи ГТС звітує незалежний від Нафтогазу ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ)).

Разом ці фактори обумовили 19 млрд грн чистого збитку Компанії в 2020 році. Однак, на відміну від періодів до 2015 року, ці збитки не означають втрат для бюджету країни. Навпаки, саме Група Нафтогаз стала найбільшим сукупним платником податків і забезпечила рекордні 141 млрд грн надходження до державної скарбниці.

Основною причиною збитковості Компанії стало нарахування резервів на сумнівні борги, зокрема — режимом спецобов‘язків постачати газ цим контрагентам, який держава поклала на Нафтогаз (ПСО)

Нормалізований прибуток за 2020 рік, за виключенням резервів сумнівних боргів та інших надзвичайних витрат, склав 3,2 млрд грн.

Голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв зазначив, що менеджменту вдалося нівелювати вплив кризи 2020 року, викликаної пандемією COVID-19, економічним падінням та низькими цінами на газ.

«Всі ключові світові видобувні компанії зафіксували збитки в 2020 році. При цьому менеджмент Нафтогазу вчасно відреагував на кризу і не допустив збиткової роботи в сегменті, на який мав безпосередній вплив. На початку 2020 року правління розробило антикризовий план роботи, який вдалось успішно реалізувати. Як підтверджує наша звітність, збитки від низьких цін та кризи оцінюються в 11,9 млрд грн, тоді як операційний прибуток складає 12,6 млрд грн. Якби не боргова криза, спричинена неефективним державним регулюванням ціни на газ, Група була б прибутковою навіть в цей складний рік» — зазначив Андрій Коболєв.

Ключовий негативний вплив на фінансові показники Компанії мала боргова криза, показники якої збільшуються щороку. Нарахування резервів на сумнівні борги за газ, які не погашають контрагенти Компанії — теплокомуненерго та регіональні збути, склало рекордні 42 млрд грн.

Правління Нафтогазу ініціювало пошук виходу з боргової кризи. У партнерстві з урядом та парламентом нам вдалося успішно вирішити частину накопичених проблем через проведення розрахунків держави за виконання спецобов‘язків на ринку газу. Нафтогаз отримав компенсацію за постачання імпортованого газу за ціною нижче закупівельної в рамках ПСО на суму 26,4 млрд грн. В рамках цього врегулювання держава отримала погашення простроченої податкової заборгованості від ПАТ «Укрнафта» на суму близько 30 млрд грн та додаткові податкові платежі на суму 10,3 млрд грн.

Фінансовий директор Групи Нафтогаз Пітер ван Дріл зазначає: «Незважаючи на складні умови, що характеризуються низькими цінами та попитом, ми демонструємо стійкий результат за основною діяльністю після наших швидких та рішучих дій, спрямованих на зниження операційних та капітальних витрат. На кінцевий результат значною мірою вплинули неплатежі клієнтів, яким ми постачаємо газ. Втім, наш операційний грошовий потік залишається стабільним, ми й на далі фокусуємося на дисципліні в управлінні капіталом. Разом з тим, ми продовжуємо підвищувати ефективність нашої операційної діяльності».

Детальні показники звітності можна побачити на сайті Компанії.




Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»
 

 

Інші новини