Нафтогаз заробив 11,6 млрд грн чистого прибутку та забезпечив 19% надходжень державного бюджету: річний звіт за 2018 рік

НАК «Нафтогаз України» оприлюднила річний звіт групи за 2018 рік, підготовлений у відповідності з стандартом GRI (рівень відповідності «основний»), разом з консолідованою фінансовою звітністю, незалежний аудит якої провела аудиторська компанія Deloitte

НАК «Нафтогаз України» оприлюднила річний звіт групи за 2018 рік, підготовлений у відповідності з стандартом GRI (рівень відповідності «основний»), разом з консолідованою фінансовою звітністю, незалежний аудит якої провела аудиторська компанія Deloitte.

Звіт незалежного аудитора не містить зауважень щодо даних фінансової звітності групи за 2018 рік. Такий висновок Нафтогаз отримав вперше за багато років.

Розгорнутий річний звіт доступний на сайті Нафтогазу українською та англійською мовами.

Нафтогаз залишається найбільшим джерелом доходів бюджету України

Третій рік поспіль група Нафтогаз залишається найбільшим джерелом доходів державного бюджету України. Якщо у 2017 році виплати групи до держбюджету складали 110 млрд грн або близько 15% доходів бюджету, то в 2018 році підприємства, які входять до групи Нафтогаз і консолідуються у її звітності, сплатили до державної скарбниці 138,6 млрд грн, забезпечивши близько 19% доходів бюджету України.

Ця сума включає 29,5 млрд грн дивідендів, які отримала українська держава як власник 100% акцій Нафтогазу (у 2017 — 13,3 млрд грн).

Відображення рішень Стокгольмського арбітражу суттєво вплинуло на результати 2017 та 2018 років

За результатами 2018 року група отримала 256,3 млрд грн доходу від реалізації, 26,4 операційного прибутку та 11,6 млрд грн чистого прибутку. Чистий прибуток групи у 2018 році знизився на 27,9 млрд грн порівняно з результатом за 2017 рік, передусім через відображення результатів арбітражу у 2017 та 2018 роках.

У 2017 році було відображено 12,6 млрд грн. додаткового операційного доходу, а у березні 2018 року визнано 4,8 млрд грн. витрат, пов’язаних з ПДВ на компенсацію згідно арбітражного рішення за транзитним контрактом.

Загалом завдяки виграшу у Стокгольмі по транзитному контракту у 2018 році державний бюджет отримав від Нафтогазу близько 43,9 млрд грн надходжень (дивіденди, податок на прибуток та відповідний обсяг ПДВ).

Крім разових ефектів від відображення рішень арбітражу на результати групи за 2018 рік значно вплинули наступні фактори. Витрати з нарахування резерву на знецінення дебіторської заборгованості у 2018 році збільшились на 7,0 млрд грн. порівняно з 2017 роком, що пов’язано з погіршенням сплати дебіторської заборгованості за послуги балансування. Крім того, група визнала витрати через перехід на обчислення резерву на знецінення дебіторської заборгованості згідно Міжнародного стандарту фінансової звітності 9 „Фінансові інструменти” та витрати на створення забезпечень за судовими позовами у сумі 10,6 млрд грн.

Організаційна трансформація Нафтогазу – запорука створення успішної компанії світового рівня

Розпочата у 2018 році організаційна трансформація компанії передбачає створення функціональних дивізіонів за ключовими напрямами роботи групи Нафтогаз. Ця трансформація допоможе компанії зробити свою роботу більш ефективною, приймати рішення швидше, якісніше реагувати на зміни на українському та світовому ринках. Ці зміни покликані збільшити цінність, яку Нафтогаз створює для своїх власників – народу України.

Трансформація торкнеться кожної сфери бізнесу групи і має на меті досягнення ключових цілей, серед яких якісне і вчасне відокремлення оператора ГТС, економічно обґрунтоване нарощування видобутку газу, забезпечення лібералізації газового ринку, вихід на роздрібний ринок газу, підвищення дохідності на інвестований капітал.

Протягом 2018 року були створені дивізіони «Інтегрований газовий бізнес», «Нафта» та «Технічне забезпечення», «Транспортування та зберігання природного газу». Трансформація Нафтогазу передбачає ґрунтовні зміни у роботі групи як всередині, так і з зовнішніми сторонами і триватиме кілька наступних років.

Консолідована фінансова звітність групи за 2018 рік доступна на сайті Нафтогазу українською та англійською мовами.


Департамент з комунікацій
НАК «Нафтогаз України»



Інші новини