Наступна зима може стати найскладнішою за часи незалежності, кожен має подбати про енергоефективність – Юрій Вітренко

Українцям вже зараз слід готуватись до наступної зими, яка може стати найскладнішою за всю історію незалежності. На цьому наголосив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко на прес-конференції сьогодні, 21 червня, в Києві.

“Ми з Урядом зараз робимо все можливе, щоб забезпечити людей газом наступного опалювального сезону. Але громадяни теж мають проявити свідомість і підготуватись належним чином до зими. Стійкість України сьогодні залежить від того, наскільки ефективно ми споживаємо енергоресурси. Бо вони зараз коштують шалених грошей. Ми маємо зараз імпортувати газ, але складність полягає в тому, що для цього потрібні величезні кошти. Тому всі українці сьогодні мають бути відповідальними у своєму ставленні до  використання енергії, її максимального збереження, до термомодернізації власного житла – до багатьох інших речей, які дозволять Україні вистояти”, – зазначив Юрій Вітренко.

Наразі залишки газу в українських підземних сховищах залишаються вищими за середні значення в аналогічні періоди 2016-2018 рр., коли країна в звичайних умовах готувалася до проходження опалювального сезону.

"Україні потрібно накопичити до опалювального сезону 19 млрд куб. м газу – це позиція українського уряду, він хоче створити такий запас газу, щоб підстрахуватися на різні варіанти зимою. Я просив, щоб уряд США долучився до допомоги України в плані фінансування закупівлі цих обсягів газу", – повідомив Юрій Вітренко.

Забезпечення такого обсягу газу в підземних сховищах потребує значних інвестицій – близько 8 млрд дол. США. Один з варіантів, що розглядаються для забезпечення цієї потреби, це використання механізму ленд-лізу.

"Ленд-ліз під час Другої Світової Війни включав не тільки озброєння, а й певні енергетичні продукти, наприклад, паливо. Тому, використовуючи цю аналогію, ми запропонували, що уряд США може надати нам природний газ. Щодо джерел для закупівлі газу, то Україна інтегрована у європейський ринок. Ми можемо отримувати газ через трубопроводи, і ми його отримуємо. Ми зараз також ведемо переговори про можливі поставки LNG вже в 4 кварталі. Тут  є певні технологічні обмеження – Україна фізично ніколи не імпортувала LNG, у нас немає терміналів.  Тобто ми маємо отримати LNG на термінали у Європі, а потім забезпечити його фізичну доставку трубопроводами вже в Україну. Але робота ведеться", – пояснив очільник Нафтогазу.

Окрім цього, компанія намагається мінімізувати вплив війни на видобуток газу. Юрій Вітренко подякував всім працівникам компанії, які продовжують роботу в умовах війни, часто у вкрай важких умовах, щоб забезпечити українців паливом.

Відео прес-конференції Юрія Вітренка можна переглянути тут:

Презентація доступна за посиланням.

Інші новини