Німеччина має виходити з принципу євросолідарності при розгляді заявки Північного потоку-2 на сертифікацію — Юрій Вітренко

Принцип солідарності, який підтверджений рішенням Європейського суду по OPAL, має бути обов’язково застосований німецьким регулятором

Німеччина має виходити з принципу європейської солідарності а також враховувати нещодавнє рішення суду ЄС щодо газопроводу OPAL при розгляді заявки оператора Північного потоку-2 на сертифікацію. Таку думку голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко висловив в ефірі «Радіо Свобода» у суботу.

«Принцип солідарності, який підтверджений рішенням Європейського суду по OPAL, має бути обов’язково застосований німецьким регулятором. Раніше німецький регулятор не хотів його застосовувати. Він казав: ми дивимося тільки на Німеччину, нам не важливо, що відбувається в інших країнах. Європейський суд сказав — ні! Німецький регулятор зобов’язаний враховувати інтереси інших країн», — сказав Юрій Вітренко.

Він підкреслив, що запуск Північного потоку-2 завдасть шкоди не лише Україні, але й низці інших країн регіону.

«Навіть якщо ми кажемо: добре, Німеччина — це країна ЄС, а Україна поки не є країною ЄС, але є Польща. Український газогін іде в Німеччину через Словаччину і Австрію, через Словаччину і Чехію, а також через Польщу. Це країни ЄС! І це наші геополітичні партнери — разом ми будемо робити так, щоб і німецький регулятор і Європейська комісія цього разу обов’язково забезпечили відповідність принципу солідарності, який якраз і утвердив Європейський суд, прийнявши відповідне рішення. Воно дуже вчасне і дуже важливе для України», — зазначив Юрій Вітренко.

Голова правління Нафтогазу наголосив, що сертифікація оператора Північного потоку-2 також суперечила б нормам Третього енергопакета ЄС.

«Ця компанія-оператор контролюється Газпромом і Путіним. А європейське законодавство якраз каже про те, що не може група осіб або одна особа контролювати і видобуток, і транспортування газу. Це записано навіть в спільній заяві США і Німеччини — вони кажуть, що зроблять все, аби європейське законодавство і Третій енергопакет були застосовані і щодо букви закону, і щодо духу закону. Маємо зробити так, щоб цей оператор не був сертифікованим, оскільки він не буде реально незалежним», — зазначив Юрій Вітренко.

Він також нагадав, що Росія, всупереч європейському законодавству, блокує доступ третіх сторін до транспортування газу як через свої «потоки», так і через український маршрут.

«Оператор Північного потоку-2 не забезпечуватиме вільний доступ для третіх сторін — щоб всі компанії могли з Росії через цей газопровід транспортувати газ до Німеччини, а не тільки Газпром — ми будемо на цьому наголошувати», — додав голова правління Нафтогазу.

Юрій Вітренко підкреслив, що попри ймовірну добудову Північного потоку-2 в найближчі місяці, боротьбу проти кремлівського проекту наразі не варто вважати програною.

«Програна битва, але не програна війна. І наша війна проти Північного потоку-2 продовжується. Битва, яка програна — це безпосередньо будівництво Північного потоку-2, виглядає так, що він буде добудований. Але поточна битва, яку ми ведемо — це за те, щоб газопровід, навіть якщо його добудують, ніколи не запрацював. Це можливо. Є важелі і ми зараз їх активно задіюємо», — підсумував він.

 

Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»

 

 

Інші новини