Оператори газотранспортних систем України та Польщі підписали угоду щодо розширення системи газопроводів

Сьогодні у Варшаві оператори газотранспортної системи України (ПАТ «УКРТРАНСГАЗ») та Польщі («GAZ-SYSTEM S.A.») підписали Угоду щодо взаємодії.

Сьогодні у Варшаві оператори газотранспортної системи України (ПАТ «УКРТРАНСГАЗ») та Польщі («GAZ-SYSTEM S.A.») підписали Угоду щодо взаємодії. Угоду ратифікували Голова Правління «GAZ-SYSTEM S.A.» Ян Чадам та Президент ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Ігор Прокопів.

Підписаний документ передбачає інтеграцію газотранспортних систем обох держав з метою збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Республіку Польща, а також забезпечення зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України та його подачі споживачам в країнах ЄС.

«Сьогоднішня подія відкриває нові можливості для розвитку вітчизняної газотранспортної системи та її інтеграції до європейського газового ринку. Щиро вдячний нашим польським колегам за конструктивну співпрацю», — прокоментував подію Президент ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Ігор Прокопів.

Оператори ГТС двох держав визначили необхідні обсяги інвестицій з боку кожної сторони, відповідно, на території України та на території Польщі.

На території України основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора «Дроздовичі – Більче-Волиця» довжиною 110 км з продуктивністю 8,0 млрд.куб.м на рік у напрямку Польща-Україна та 7,0 млрд.куб.м на рік у напрямку Україна-Польща.

Орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконектору на території України складає 245 млн. дол. США.

Довідка: ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» – провідна компанія з транспортування та зберігання природного газу на території України, 100% акцій якої належить НАК «Нафтогаз України». Компанія складається з 14 структурних підрозділів на правах філій, промислові об’єкти яких знаходяться у всіх областях України. Обсяг транспортування газу в 2013 році склав 132,0 млрд. куб. м., в т. ч. 86 млрд. куб. м для країн ЄС та Молдови. Загальна довжина газопроводів, які експлуатує підприємство, складає 38,9 тис. км. ГТС включає в себе 1458 газорозподільчих станцій. Парк газоперекачувальних агрегатів нараховує 702 одиниці загальною потужністю 5442,9 МВт. Вони розміщені на 72 компресорних станціях, до складу яких входять 110 компресорних цехів. Окрім цього, ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» має найпотужнішу в Європі мережу підземних сховищ газу (ПСГ), спільна активна місткість яких складає 31 млрд. куб. м.

Управління по зв’язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»




Інші новини