Програмний комплекс обліку газу від Оператора газосховищ України вперше вийшов на європейський газовий ринок

Програмний комплекс Ask-2, унікальна авторська розробка фахівців Оператора газосховищ України ‒ Укртрансгазу, що дає змогу вести облік газу одночасно у фізичних (куб. м) та в енергетичних (кВт⋅год) одиницях, офіційно вийшов на європейський газовий ринок.

Нещодавно комплекс Ask-2 придбав та почав використовувати оператор ГТС однієї з сусідніх країн Європи. 

Програмне забезпечення, яким зацікавились європейські партнери Оператора газосховищ України, автоматизує процес збору та обробки метрологічної інформації, а також здійснює комерційний і технологічний облік природного газу як на вузлах обліку на виробничих об’єктах, так і в системі загалом. Важливою особливістю програмного комплексу є ведення обліку газу одночасно у кубічних метрах та в кіловат годинах ‒ відповідно до чинного законодавства України та актуальних європейських стандартів.

В Україні Ask-2 застосовується під час транспортування газу магістральними газопроводами та у підземному зберіганні природного газу. Аналогічні функції комплекс зможе виконувати і в газотранспортних системах та мережах ПСГ інших країнах Європи. 

«Укртрансгаз має у своєму складі потужну та професійну команду розробників. Наші колеги роками ставлять високу планку для ринку, створюючи кращі рішення та технології для газової галузі. Програма Ask-2 - лише один із прикладів таких технологій. Незважаючи на те, що комплекс розроблявся насамперед для внутрішнього використання в нашій компанії, нині ми бачимо високу зацікавленість у програмі з боку інших учасників ринку. Тож очікуємо на нові пропозиції партнерства та готові ділитися кращими розробками з усіма, хто розвиває енергетичний сектор в Україні та за її межами», ‒ відзначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.

*На фото - команда розробників програмного комплексу Ask-2 

Інші новини