Розблокування транзиту через Україну є юридично обов’язковою умовою сертифікації Північного потоку-2 – Юрій Вітренко

Розблокування доступу європейських покупців до придбання російського і центральноазійського газу на східному кордоні України та подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей є юридично обов’язковою передумовою сертифікації «Північного потоку-2».

Про це заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі «Реальної політики з Євгенієм Кисельовим» на каналі «Україна 24» в неділю.

«Велика дипломатична перемога України, що в спільній заяві США та Німеччини є пряме посилання – Північний потік-2 має відповідати духу і слову Третього енергопакету Європейського Союзу, інакше він не може бути сертифікованим, не може реально запрацювати», – сказав він.

Юрій Вітренко нагадав, що прямими вимогами Третього енергопакету є відокремлення оператора газопроводу від впливів Газпрому та Путіна, а також забезпечення вільного доступу покупців до придбання газу та подальшого бронювання транзитних потужностей (а це можливо тільки при встановленні точки продажу газу на виході з російської газотранспортної системи – в Усть-Лузі).

«Що дуже важливо для нас: все це має поєднуватися з принципом солідарності, закладеним у договір про заснування ЄС. Якраз нещодавно було рішення європейського суду, який вказав, що німецький регулятор при сертифікації газопроводів має застосовувати цей принцип. Коли німецький регулятор сертифікуватиме Північний потік-2 – має також переконатися, що цей газопровід не опиниться у привілейованому становищі, порівняно з іншими», – сказав голова правління Нафтогазу.

Юрій Вітренко підкреслив: забезпечення вільного доступу лише до Північного потоку-2 без розблокування Росією українського транзитного маршруту суперечило б принципу солідарності.

«Не можна забезпечити доступ третіх сторін тільки до Північного потоку-2. Бо тоді він стане якраз привілейованим, порівняно з іншими газопроводами, що йдуть з Росії в Європу – наприклад, через Україну. Німецький регулятор не має сертифікувати Північний потік-2 до розблокування Росією українського газопроводу для третіх сторін. Щоб європейські компанії змогли отримувати газ на кордоні Україна-Росія і потім самостійно бронювати транзит через Україну», – сказав він.

Голова правління Нафтогазу підкреслив, що Україна в міжнародних переговорах щодо Північного потку-2 не просить політичних гарантій, але вимагає твердого виконання законодавства.

«Українська стратегія полягає не в тому, щоби просити якісь гарантії і потім на них покладатися. Бо в нас є сумний досвід Будапештського меморандуму і, тому, ми не дуже в таке віримо. Всі ми розуміємо, що Газпром і Путін в Європі намагаються використовувати право сили, наша ж сила – якраз в правовій обґрунтованості позиції. Маємо успішний досвід, коли ми вже перемагали Росію за допомогою сили права в Стокгольмському арбітражі. І якраз стратегія полягає в тому, щоб опиратися на силу права і надалі», – підсумував Юрій Вітренко.

Інші новини