Трибунал в Гаазі розпочав слухання про розмір компенсації, яку Росія має сплатити за захоплення інвестицій Нафтогазу в Криму

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі розпочав слухання щодо визначення суми компенсації, яку має сплатити Російська Федерація за збитки, завдані захопленням інвестицій компаній Групи Нафтогаз у Криму.

Наразі Нафтогаз оцінює такі збитки у понад 10 мільярдів доларів США, включаючи відсотки.

Арбітражне рішення щодо розміру належної компенсації очікується не раніше початку 2023 року.

Довідка

У жовтні 2016 року Нафтогаз та шість інших компаній Групи Нафтогаз ініціювали арбітражне провадження (справа PCA № 2017-16) проти Російської Федерації на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій. Нафтогаз просить арбітражний трибунал зобов’язати Російську Федерацію виплатити компенсацію за порушення Угоди про захист інвестицій, у тому числі, за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій Нафтогазу, що стали однією з основних мішеней Російської Федерації в ході вторгнення та окупації Криму у 2014 році.

Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року. У лютому 2019 року трибунал прийняв рішення на користь Нафтогазу. Трибунал підтвердив свою юрисдикцію на розгляд справи та визнав, що Російська Федерація в порушення своїх зобов’язань за Угодою про захист інвестицій незаконно експропріювала інвестиції Нафтогазу. Відповідно, поточна (друга) стадія арбітражного провадження стосується визначення розміру компенсації втрат Нафтогазу.

Більш докладну інформацію про справу можна знайти на сайті Постійної палати Третейського Суду.


 

Інші новини