Олексій Чернишов: Україна пропонує країнам Європи понад 10 млрд куб. м вільного місця у газосховищах для підготовки до зими

Українські підземні сховища газу є найбільшими у Європі та можуть допомогти у зміцненні енергетичної безпеки ЄС. Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов на щорічній конференції Eurogas «A Pathway to Solutions» сьогодні, 21 березня 2023 року.

Війна продемонструвала, що енергетична безпека є невід'ємною складовою національної безпеки. Наші підземні газосховища можуть стати підтримкою європейським країнам у її зміцненні. Ми готові надавати в оренду наші ПСГ. Йдеться про об’єм у понад 10 млрд кубічних метрів», – зазначив очільник Групи Нафтогаз. 

В межах виступу також йшлося про спільні проекти з видобутку газу в Україні з європейськими партнерами.

Ми провели зустрічі з низкою компаній – вони готові працювати разом, якщо ЄС створить механізм  воєнних гарантій», – наголосив Олексій Чернишов.

Нагадуємо, АТ «Укртрансгаз», що є оператором українських ПСГ і входить до складу Групи Нафтогаз, офіційно розпочав процедуру міжнародної сертифікації щодо безпеки постачання газу 27 січня цього року. 

1 березня 2023 року НКРЕКП прийняла попереднє рішення про сертифікацію Укртрансгазу згідно з європейськими правилами щодо безпеки постачання природного газу та відповідно до процедури повідомив про своє рішення Секретаріату Енергетичного Співтовариства. 

Надалі Укртрансгаз очікує на висновок фахівців з Енергетичного Співтовариства та публікацію остаточного рішення НКРЕКП щодо сертифікації Укртрансгазу відповідно до встановленої процедури.

Інші новини