Уряд затвердив нову модель анбандлінгу Нафтогазу

Кабінет міністрів України на засіданні в середу ухвалив нову постанову про анбандлінг НАК «Нафтогаз України», що дозволяє завершити виділення незалежного оператора ГТС в січні 2020 року

Кабінет міністрів України на засіданні в середу ухвалив нову постанову про анбандлінг НАК «Нафтогаз України», що дозволяє завершити виділення незалежного оператора ГТС в січні 2020 року.

«Нова модель дозволяє створити незалежного оператора у повній відповідності до вимог європейського законодавства. Я вдячний Секретаріату Енергетичного співтовариства, українському уряду та НКРЕКП за конструктивну співпрацю, підготовку та затвердження нової моделі в дуже стислі строки», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

На попередньому етапі анбандлінгу АТ «Укртрансгаз» створило ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ), яке є базою для формування незалежного оператора ГТС. Укртрансгаз перевів до ОГТСУ близько 10 тис. працівників, задіяних при транспортуванні газу та налагодив необхідні бізнес-процеси і IT-системи. План відокремлення також встановлює спосіб та строки передачі активів, що використовуються у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами.

Нова постанова уряду передбачає продаж ОГТСУ Укртрансгазом незалежній від групи Нафтогаз державній структурі – ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ). Одночасно з переходом ОГТСУ у власність МГУ держава передасть газотранспортну систему в управління нового оператора. Уряд вже передав МГУ в управління Міністерства фінансів України.

Така модель забезпечить незалежність нового оператора ГТС від Нафтогазу, повне відокремлення діяльності з транспортування газу від діяльності з видобутку та постачання газу, що і є кінцевою метою анбандлінгу.

Імплементація затвердженої моделі включатиме прийняття спеціального закону та низку інших практичних кроків. Задіяні сторони погодили покроковий план дій, який дозволить завершити процес виділення незалежного оператора ГТС на початку січня 2020 року.

Із завершенням анбандлінгу Україна зробить новий крок в розвитку ринку газу та виконає взяті на себе зобов’язання в межах Угоди про асоціацію з ЄС.


Департамент з комунікацій
НАК «Нафтогаз України»



Інші новини