Юрій Вітренко розповів про кроки для запобігання корупції в Нафтогазі

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко розповів в ефірі програми "Велика п\'ятниця" на телеканалі Україна-24 про кроки, які він планує здійснити задля запобігання та боротьби з корупцією на підприємствах Групи Нафтогаз.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко розповів в ефірі програми "Велика п'ятниця" на телеканалі Україна-24 про кроки, які він планує здійснити задля запобігання та боротьби з корупцією на підприємствах Групи Нафтогаз.

Такими кроками він, зокрема, назвав перехід до стандартизованих угод, використання торговельних майданчиків, регульованих державою, залучення іноземних партнерів з гарною репутацією та запобігання появі посередницьких схем.

“В різних частинах Нафтогазу треба багато зробити. Це, наприклад, перехід до прозорих і зрозумілих контрагентів, перехід до стандартизованих контрактів. Хитрі ділки є скрізь. Вони хочуть щось купувати з відкатами, хабарями, непрозорими схемами. Весь світ рухається через стандартизацію і прозорість, через застосування спеціальних торговельних майданчиків, які регулюються державою», - підкреслив Юрій Вітренко.

Як приклад антикорупційних дій, які показали свою ефективність, він навів ситуацію 2014 року, коли Нафтогазу потрібно було терміново укладати договори на постачання газу з європейських країн, оскільки Російська Федерація відмовилася постачати Україні газ. “Раніше між Україною та Росією були компанії-посередники. Відомий приклад - компанія “Росукренерго” олігарха Дмитра Фірташа, який купляв газ в Азії чи напряму у Газпрому і потім перепродав Україні, а на ці кошти купляв газети, телеканали, заводи з виробництва міндобрив. Коли Росія перекрила газ влітку 2014-го, в нас не було іншого вибору, ніж купляти газ в Європі. До нас приходили і пропонували взяти посередника чи створити власного посередника, щоб постачати газ. Ми відмовилися і зробили все, аби Нафтогаз мав справу лише з прозорими фаховими компаніями на цьому ринку. Час показав, що це було правильне рішення. Ми купували газ не за так званою переговорною ціною, а за ціною, прив'язаною до європейського ринку - прозорого та ліквідного. Не можна було домовитися купляти газ по 200 доларів за тисячу кубів, якщо на біржі він коштував 170 доларів. А до того таке було можливо. Раніше ціни у посередника не мали жодного відношення до ринкових цін - це була політична домовленість, яку ніхто не розумів. Там були мільярди втрат для держави”, - розповів очільник Нафтогазу.

За його словами, щоб навіть за наявності прозорої ціни унеможливити спроби зробити якісь контракти менш чи більш вигідними, було ухвалене рішення використовувати стандартні контракти Федерації європейських енергетичних трейдерів. “Ось такі кроки, а не декларації, і мінімізують корупцію. В першу чергу це - не давати можливості красти”, - зазначив Юрій Вітренко.

Він також підкреслив, що зменшенню корупції сприяє залучення іноземних партнерів: “Одна з проблем - закритість компаній. Як тільки менеджер отримує посаду, починає вести себе як глава окремої держави і не хоче пускати партнерів. Бо це конкуренція. Якщо приходять іноземні партнери, немає можливості віддавати тендери друзям. А ще ваша неефективність стане очевидна, наприклад”.

Вітренко зазначив, що Група має великий потенціал для партнерств. Один з успішних прикладів, який сприяє нарощуванню видобутку газу - партнерство з міжнародною компанією Expert Petroleum. “Це ефективне партнерство, яке ми будемо розвивати. Там працюють професіонали. Вони повірили Україні, повірили в партнерство з Нафтогазом. Вони прийшли і зараз показують значний приріст видобутку. Я буду робити все, щоб найближчим часом було більше подібних партнерств і було більше іноземних інвестицій, які дозволять нам збільшити видобуток", - сказав голова правління НАК.

Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»


 

Інші новини