Завершено боргові розрахунки між урядом, Нафтогазом та Укрнафтою: держава отримала додатково 10,3 млрд грн

Це відбулось завдяки злагодженій роботі Верховної Ради, Кабінету міністрів, Нафтогазу та Укрнафти в інтересах держави

Міністерство енергетики України сплатило НАК «Нафтогаз України» компенсацію за постачання імпортованого газу протягом 2015-2019 років у рамках режиму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку природного газу. Протягом цього періоду Нафтогаз продавав газ за регульованою ціною, нижчою за ринкову, для потреб населення, бюджетних та релігійних організацій. Загалом така компенсація склала 32,2 млрд грн.

17 листопада Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету 2020 року, які уможливили таку компенсацію

Зміни, разом з відповідними рішеннями Кабінету міністрів України, зробили можливим сплату поточних та прострочених податкових зобов'язань.

Нафтогаз визнав цю компенсацію своїм прибутком і сплатив 6,4 млрд грн податку на прибуток.

Також Група сплатила ПАТ «Укрнафта» кошти за газ 2006 року видобутку, в тому числі, 12,6 млрд грн в рамках врегулювання, передбаченого Законами України 1005-ІХ та 1006-ІХ, та здійснила попередній платіж в розмірі 23,5 млрд грн за газ майбутнього видобутку, що буде поставлений в наступні кілька років. Фактичні поставки газу також означатимуть оподатковуваний прибуток для Укрнафти в цей період

Укрнафта здійснила низку податкових платежів до державного бюджету: 3,3 млрд грн податку податку на прибуток, 3,9 млрд грн. ПДВ з суми передплати за газ та 28,9 млрд грн — за прострочені податкові зобов’язання, включно із штрафами та пенею.

Все це також означає, що загальна сума додаткових коштів, сплачених до державного бюджету, склала 10,3 млрд грн.

«Я радий повідомити, що ми знайшли рішення щодо отримання компенсації за імпортований газ, поставлений в рамках ПСО з 2015 по 2019 роки, а також сплати значних податкових боргів, та додали більш як 10 мільярдів гривень до державного бюджету. Це прекрасний приклад ефективної, злагодженої роботи уряду, Нафтогазу та менеджменту компанії «Укрнафта» в інтересах держави», — прокоментував завершення розрахунків фінансовий директор Групи Нафтогаз Петер ван Дріл.

 

 


Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»
 

 

Інші новини