Уряд обрав наглядову раду Нафтогазу, яка забезпечить прозорість та контроль за роботою компанії

Кабінет Міністрів України обрав шістьох членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України». Відповідне рішення прийняли на засіданні уряду сьогодні, 24 січня 2023 року.

Незалежними членами наглядової ради стали колишній старший віце-президент норвезької компанії Equinor (Statoil) Анфіннсен Тор Мартін,  президент та CEO видобувної компанії Tenaz Energy й колишній президент та СЕО Vermilion Energy Маріно Ентоні,  Хуквей Річард, який має 33-річний досвід роботи у компанії BP, та професор бізнес-школи INSEAD Людо ван дер Хейден.

До складу увійшли також двоє представників держави: заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма та радниця прем‘єр-міністра України з питань енергетики Наталя Бойко.

Нафтогаз має управлятися в прозорий та ефективний спосіб в інтересах передусім громадян України. Тому я дуже вдячний уряду за обрання наглядової ради. Вона має забезпечити прозорість та контроль за роботою правління компанії відповідно до вимог ОЕСР. Це дуже важливий крок, спрямований на відновлення довіри до роботи всієї Групи Нафтогаз, що є одним із ключових моїх завдань на позиції очільника Групи», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

Наглядову раду компанії було обрано за результатами прозорого та незалежного конкурсу відповідно до Принципів корпоративного управління ОЕСР та Керівних принципів ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності. 

Нагадуємо, що з 27 вересня 2021 року наглядова рада компанії була відсутня у зв’язку з припиненням повноважень усіх її членів. З того часу й до обрання нового складу функції наглядової ради виконував  Кабінет Міністрів України (відповідно до статті 51 Закону України «Про акціонерні товариства» та Статуту компанії). 

4 листопада 2022 року, в перший день на посаді голови правління НАК «Нафтогаз України», Олексій Чернишов додатково звернувся до Уряду з проханням відновити роботу наглядової ради компанії.

Довідково

Відповідно до чинного статуту НАК «Нафтогаз України» кількісний склад наглядової ради встановлюється Кабінетом Міністрів України та становить сім членів. До складу наглядової ради включаються незалежні члени (далі — незалежні директори), кількість яких повинна становити більшість кількісного складу наглядової ради.

Інші новини