Група Нафтогаз у 2020 році скоротила кількість виробничих відходів майже вдвічі

Понад 50% відходів, утворених у 2020 році підприємствами Групи Нафтогаз, склали відходи буріння, що в переважній більшості належать до класу малонебезпечних

Група Нафтогаз у 2020 році скоротила кількість виробничих відходів на 49% (на 126,7 тис. тонн) — до 132,9 тис. тонн, повідомив Директор з охорони праці, екологічної та виробничої безпеки Групи Нафтогаз Віталій Заєць під час Всеукраїнського форуму «Україна 30».

«На частині бурових установок ми впровадили технологію безамбарного буріння. Такий метод дозволяє зменшити використання води. Також застосовуємо сучасну технологію очищення зворотних водних розчинів. Супутньо-пластові води, які видобуваються разом з вуглеводнями, повертаємо в підземні горизонти через поглинальні свердловини», — сказав він.

Віталій Заєць додав, що минулого року АТ «Укргазвидобування» спільно з компаніями M-I SWACO та Schlumberger провело часткову модернізацію і доукомплектування обладнанням Яблунівського вузла з переробки та утилізації відходів буріння. У селі Сенча Полтавської області продовжує роботу власний завод з переробки бурового шламу.

Наразі науковці УкрНДІгаз, що входить до Групи Нафтогаз, досліджують перспективи використання сухого залишку бурових відходів як вторинного ресурсу в інших виробничих сферах. Зокрема, йдеться про його використання в якості будівельного матеріалу для підсипки промислових доріг, технічної рекультивації землі бурових майданчиків чи перешарування твердих побутових відходів на полігонах.

Понад 50% відходів, утворених у 2020 році підприємствами Групи Нафтогаз, склали відходи буріння, що в переважній більшості належать до класу малонебезпечних.

Група Нафтогаз сфокусована на зменшенні негативного впливу на довкілля та зниженні екологічних ризиків у процесі власної виробничої діяльності — від видобутку вуглеводнів до їх зберігання та переробки. Дбайливе ставлення до використання природних ресурсів, зокрема води, ефективне поводження з відходами, постійне скорочення викидів в атмосферу та зниження споживання енергії залишаються незмінними пріоритетами компанії. Загальні витрати на заходи, пов’язані із захистом довкілля у 2020 році, склали 128,3 млн грн. З них майже 31 млн грн — капітальні інвестиції.

 

 


Департамент з інтегрованих комунікацій
НАК «Нафтогаз України»
 

 

Інші новини