Нафтогаз і Symbio Infrastructure домовилися про поставки в Україну низьковуглецевого канадського скрапленого газу і “зеленого” водню

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» уклала угоду з канадським енергетичним розробником Symbio Infrastructure (Symbio) на закупівлю скрапленого природного газу (LNG) та зеленого рідкого водню (LH2)  з Квебеку, Канада.

«Ця угода є важливим кроком для переходу України на диверсифіковані поставки енергії з усього світу, який ми розпочали наприкінці 2014 року, коли припинили прямий імпорт російського природного газу. Відтоді ми зміцнили нашу енергетичну незалежність і є активним гравцем на європейському енергетичному ринку. Ми вважаємо, що можливість з 2027 року отримувати від партнерів, як-от Канада – і від потужностей Symbio надійне та довгострокове постачання енергоресурсів, виготовлених у відповідальний спосіб, матиме вирішальне значення для нашої енергетичної безпеки та майбутнього економічного розвитку», – зазначив Юрій Вітренко, голова правління НАК «Нафтогаз України».

Джим Ілліч, засновник й очільник Symbio Infrastructure, додав, що Symbio забезпечить конкурентоспроможну енергію Україні за рахунок інноваційної інфраструктури, яка використостовує відновлювальні джерела енергії, та значно зменшить глобальні викиди парникових газів, витісняючи ресурси з більш високим рівнем викидів, що використовуються в Європі ( вугілля, мазут, а також природний та зріджений газ з високою вуглецеємністю).

5 червня у Вашингтоні, (США), сторони підписали Меморандум про взаєморозуміння. Вони домовились, що LNG і LH2 будуть доставлятись на імпортний термінал в транзитну країну Європи, яку погодять сторони. Symbio постачатиме до Європи LNG з найнижчою вуглецеємністю завдяки суворим стандартам Канади щодо видобутку природного газу та інноваційному використанню відновлюваної гідроелектроенергії для живлення своїх потужностей.

Цей меморандум сприяє реалізації намірів  канадського уряду. Так, раніше урядовці Канади публічно заявили про готовність допомогти Європі у подоланні енергетичної кризи та диверсифікації поставок LNG шляхом швидкого отримання відповідних дозволів на експорт природного газу зі східної Канади до Європи.

Нафтогаз – найбільша державна компанія в Україні, що здійснює повний цикл розвідки та розробки родовищ, видобутку та розвідувального буріння, зберігання нафти і газу, переробки та розподілу нафтопродуктів, а також постачання природного та скрапленого газу споживачам.

Нафтогаз усвідомлює свою відповідальність перед майбутніми поколіннями, тому однією з його стратегічних цілей є нарощування низьковуглецевих активів для енергетичної трансформації Нафтогазу та декарбонізації української економіки.

Symbio через свою дочірню компанію GNL Québec розвиває Énergie Saguenay — перший у світі великомасштабний об’єкт для експорту зрідженого природного газу з нейтральним вмістом вуглецю у Квебеку, Канада. Еталонний для галузі об’єкт буде скраплювати та експортувати 10,5 мільйонів тонн або 15 мільярдів кубометрів  на рік чистого LNG до Європи (приблизно 17% річного споживання газу Німеччиною або близько половини споживання газу в Україні) за конкурентними цінами. Це можливо завдяки короткій відстані доставки до Європи та економічній ефективності, що досягається завдяки холодному клімату Канади.

Symbio допоможе диверсифікувати постачання енергоносіїв та сприятиме енергетичному переходу в Європі. Для цього компанія розбудовуватиме ефективну енергетичну інфраструктуру, вироблятиме LNG та планує стати одним із найбільших у світі експортерів зеленого водню. Враховуючи час на отримання дозволів від регулюючих органів, початок роботи проектів Symbio заплановано на 2027 рік.

 

Інші новини