НАК «Нафтогаз України» оприлюднила розширену презентацію до річного звіту-2021

НАК «Нафтогаз України» оприлюднила розширену презентацію до річного звіту за 2021 рік, підготовлену відповідно до стандартів Глобальної ініціативи звітності (GRI) та Цілей сталого розвитку (далі – ЦСР) в межах Глобального договору ООН (UN Global Compact). Нафтогаз приєднався до цієї ініціативи як учасник 23 липня 2021 року, взявши на себе зобов’язання працювати над виконанням ЦСР, які визначають сталий розвиток компанії в економічній, соціальній та екологічній сферах, та щорічно звітувати про прогрес у їх досягненні.

Оскільки Нафтогаз є найбільшою національною компанією, корпоративними правами якої в особі Кабінету Міністрів України володіє держава, а кінцевим власником є народ України, ми вважаємо своїм обов’язком надати максимально детальний та прозорий звіт про діяльність компанії у 2021 році.

У розширеній презентації до річного звіту ми вичерпно та відкрито відповідаємо на питання, які нам постійно ставлять українці, народні обранці, журналісти. Складні теми, як от ціноутотворення, власний видобуток, винагорода керівників подані максимально релевантно, з причинно-наслідковими зв’язками, що допоможе скласти повне уявлення про ситуацію.

Документ також містить інформацію про результати діяльності юридичних осіб Групи Нафтогаз, трансформацію компанії, зміни у векторах її розвитку, суспільно значущі аспекти функціонування, вплив на довкілля, взаємодію з місцевими громадами. Також у звіті наведені дані про вплив російської агресії на роботу Групи Нафтогаз і на енергетичну галузь України, здатність компанії забезпечувати енергетичну стійкість країни.

Розширена презентація включає консолідовану фінансову звітність, перевірену аудиторами. Але цього року національна компанія демонструє не тільки традиційні фінансові показники, а й оприлюднює дохідність на вкладений капітал,  наводячи аналіз втрачених можливостей. Це потрібно для того, аби комплексно на рівні країни вирішувати проблему паразитування на державних активах.

Викладена у звіті інформація допоможе уряду краще спрямовувати та регулювати діяльність компанії, зокрема, поки він виконує функції наглядової ради Нафтогазу. Після призначення незалежної наглядової ради, яке, ми сподіваємося, має відбутися вже найближчим часом, розширена презентація стане в нагоді її членам.

Окрім того, розширений звіт допоможе ефективно використовувати ресурси компанії, адже він містить детальні відповіді на численні запити, які ми регулярно отримуємо від народних депутатів, громадських діячів, журналістів.

Також документ важливий для міжнародних партнерів Нафтогазу. Адже прозорість і чесна розмова про проблеми – основа для взаємодії з ними. Сподіваючись на подальше розширення співпраці та підтримку, які особливо актуальні напередодні вкрай складної зими та подальшої післявоєнної відбудови країни, Нафтогаз висловлює щиру вдячність партнерам з інших країн за те, що вони залишаються з Україною та її найбільшою державною компанію в найтемніші часи.

Для понад 53 тисяч працівників компанії цей звіт теж є цінним, адже він підсумовує результати їхньої роботи в 2021 році, а також внесок  кожного в формування стійкості України в часи війни.