Нафтогаз та Equinor посилюють стратегічне партнерство — Олексій Чернишов

Посилення стратегічного партнерства та закупівля додаткового обсягу газу, необхідного Україні для проходження опалювального сезону. Про це говорили очільник НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов та президент та генеральний директор найбільшої нафтогазової компанії Норвегії Equinor Андерс Опедал на зустрічі 2 грудня 2022 року.

Equinor — стратегічний партнер Нафтогазу не лише для закупівлі газу, а й для потенційного розвитку національного видобутку. Співпраця нашої групи компаній із Equinor розпочалася понад 10 років тому. Впевнений, що зараз наше стратегічне партнерство виходить на новий рівень», — Олексій Чернишов. 

Також Чернишов прокоментував закупівлю в Equinor додаткового обсягу газу:

Маємо з Equinor перші домовленості щодо закупівлі додаткового обсягу газу для проходження найскладнішого за нашу історію опалювального сезону.  Сподіваємося на спеціальні умови закупівлі та подальше резервування необхідного нам обсягу».

Очільник Нафтогазу подякував пану Опедалу за позицію публічної підтримки України, зокрема у його нещодавній промові на Осінній конференції 2022 (Autumn Conference, 29 листопада 2022).

Крім того, 1 грудня Олексій Чернишов зустрівся з послом Королівства Норвегія Еріком Сведалом. Обговорили залучення технологій норвезького нафтогазового бізнесу та фінансування закупівлі додаткового обсягу газу, необхідного Україні для проходження зими, з огляду на постійний ракетний терор росії.

У часи, коли росія використовує знищення енергетичної інфраструктури як зброю, підтримка енергетичної сфери України не менш важлива за військову підтримку. Ми сподіваємося на подальшу допомогу Норвегії у цьому контексті», — очільник Нафтогазу.

Посол Норвегії зазначив, що очікує збільшення оголошених обсягів допомоги його держави Україні, та додав, що майбутнє фінансування розподілятиметься також на забезпечення енергетичної безпеки України.

Довідково:

Нагадуємо, що Королівство Норвегія підписало угоду про надання Україні фінансування в розмірі 2 мільярдів норвезьких крон (близько 195 мільйонів доларів США) для закупівлі природного газу зими 2022. Група Нафтогаз буде формальним одержувачем цього палива.

До цього прем’єр-міністр Норвегії повідомив, що Королівство надасть Україні пакет допомоги розміром 1 мільярд євро.

Інші новини