Нафтогаз приєднався до Європейського альянсу чистого водню

Нафтогаз активно розробляє шляхи трансформації до моделі, що базуватиметься на низьковуглецевих бізнесах та забезпечить додатковий прибуток для національної компанії.
Нафтогаз продовжує активну співпрацю з інституціями Європейського Союзу, зокрема, з Європейською Комісією. Одним з результатів цього співробітництва стало приєднання Нафтогазу до Європейського альянсу чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance).

В межах цієї організації Нафтогаз шукатиме потенційних партнерів для реалізації водневих проектів та обмінюватиметься досвідом з іншими учасниками альянсу, адже НАК має амбіції стати національним лідером із виробництва водню з метою його експорту до країн ЄС.

ЄС задекларував намір досягти кліматичної нейтральності європейського континенту до 2050 року, розраховуючи, що саме зелений водень відіграватиме ключову роль у декарбонізації низки секторів економіки. Варто зазначити, що Україна визначена пріоритетним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії, що є частиною Європейської зеленої угоди, та постачанні новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок.

Тож Нафтогаз активно розробляє шляхи трансформації до моделі, що базуватиметься на низьковуглецевих бізнесах та забезпечить додатковий прибуток для національної компанії. Сьогодні новий ринок водню лише формується, а попит та пропозиція прораховуються. При цьому ЄС вже розробляє водневе регулювання, формується необхідна інфраструктура, триває пошук технологічних рішень для виробництва продукту з прийнятною рентабельністю.

Нагадаємо, що у серпні цього року Нафтогаз підписав меморандум про співпрацю з німецькою енергетичною компанією RWE. Компанії спільно працюють над проектами виробництва зеленого водню з метою його експорту до Німеччини. Для реалізації таких проектів Нафтогаз має намір використовувати саме відновлювальні джерела енергії. У планах компанії побудувати не менше 1 ГВт зелених потужностей до 2030 року як для покриття власних потреб в електроенергії й реалізації її на ринку, так і для подальшого використання під час втілення водневих проектів.

У листопаді цього року Нафтогаз України та Оператор газосховищ України - Укртрансгаз приєдналися до ініціативи «H2EU+Store», що передбачає виробництво «зеленого» водню з відновлювальних джерел енергії на заході України з можливостю зберігання в українських газосховищах, з його подальшим експортом газопроводами до ЄС, закачуванням до підземних сховищ Австрії та реалізацією споживачам Центральної Європи.

Інші новини