Нафтогаз та Мінфін США обговорили потреби нафтогазової сфери України

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов провів зустріч із Браяном МакКолі, Deputy Assistant Secretary з питань Європи та Євразії Міністерства фінансів США.

Сторони говорили про можливості фінансування закупівлі Україною додаткового обсягу газу, необхідного для проходження опалювального сезону 2022-2023 року.

«Важливо спрямувати частку виділених США через ЄБРР $500 мільйонів  на закупівлю газу для забезпечення енергетичної безпеки України та електроенергії, води та тепла для українців у цьому опалювальному сезоні. Це відповідає основній цілі цього фінансування, визначеній Мінфіном США — оперативно реагувати на кризу, спричинену воєнною агресією Росії, зокрема забезпечувати енергетичні потреби українців», — сказав очільник Нафтогазу.

Чернишов також відзначив та подякував за запит Адміністрації США до Конгресу виділити додаткові $1,1 мільярди на підтримку енергетичного сектору України в 2023 році: «Іншим джерелом фінансування закупівлі газу міг би бути новий пакет допомоги Україні у 2023 році, запропонований Адміністрацією США Конгресу, в якому 1,1 мільярда доларів пропонують направити на енергетику».

«Ми розуміємо, що потреби енергетичної інфраструктури ростуть із кожною новою атакою Росії на Україну. США перебувають на зв’язку з ЄБРР щодо ефективного використання $500 млн, виділених Сполученими Штатами через структуру банку. Частина з них дійсно передбачена для закупівлі енергетичних ресурсів», — зазначив пан МакКолі.

Довідково:

27 липня 2022 року Департамент з питань міжнародної торгівлі та розвитку США через структуру ЄБРР виділив $500 мільйонів на підтримку бізнесів та державних служб, які постраждали від повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Ці кошти мають бути спрямовані Україні та іншим країнам, які зазнали впливу. За інформацією Міністерства фінансів США, цей внесок має залучити з боку додатково з боку ЄБРР щонайменше 1 млрд доларів інвестицій.

15 листопада 2022 року Адміністрація Президента США відправила до Конгресу США запит із проханням виділити Україні фінансову допомогу у зв’язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації. Обсяг запитуваної допомоги включає $1,1 мільярди на підтримку українського енергетичного сектора — зокрема, імпорт електроенергії, газу та рідких палив; реконструкцію об’єктів, які забезпечують постачання електроенергії, газу, опалення та води тощо.

Інші новини