«Нафтогаз України» та компанія Ferrostaаl (Німеччина) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо модернізації обладнання магістрального газопроводу «Союз»


Сьогодні, 2 липня 2012 року, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» та Ferrostaаl Industrieanlagen GmbH (Німеччина) підписали Меморандум про взаєморозуміння стосовно модернізації обладнання на газокомпресорній станції Бар (Вінницька область) магістрального газопроводу «Союз». Підписання відбулося у центральному офісі Компанії за участю заступника голови правління «Нафтогаз України» Вадима Чупруна та управляючого директора компанії Ferrostaаl Марка Ноймана.
Метою зазначеного проекту реконструкції є продовження терміну експлуатації газових турбін та газових компресорів станції на наступні 15 років, зниження обсягів споживання паливного газу газовими турбінами приблизно на 28 відсотків при повному навантаженні обладнання, та підвищення коефіцієнту корисної дії газових компресорів.
Після підписання Меморандуму, заступник голови правління «Нафтогаз України» Вадим Чупрун зазначив: «Компанія постійно працює над проектами з реконструкції української газотранспортної системи. Минулого року ми розпочали роботи на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород», сьогодні ми разом з німецькою компанією Ferrostaаl починаємо пілотний проект реконструкції газоперекачувального обладнання газопроводу «Союз». Ми з усією відповідальністю ставимося до забезпечення надійності і безпечності роботи українських газотранспортних комплексів, оскільки зараз стало зрозумілим, що серед усіх існуючих варіантів постачання природного газу до Європи, українська ГТС є найбільш економічно вигідним».
Зі свого боку, управляючий директор компанії Ferrostaаl Марк Нойман наголосив, що технічні спеціалісти німецької компанії почнуть роботу одразу після підписання Меморандуму, а також назвав цей проект вигідним для обох сторін.

Довідково.
Магістральний газопровід «Союз» (Оренбург-Держкордон) побудований за часів СРСР у 1975-78 рр. спільно з Болгарією, Угорщиною, НДР, Польщею та Чехословаччиною. Проектна потужність газопроводу 26 млрд. м. куб. на рік, проектний тиск 7,5 Мпа; довжина по території України - 1568,5 км. На газопроводі розташовано12 компресорних станцій. Компресорна станція Бар газопроводу «Союз» була введена в експлуатацію у 1979 році, має 7 газоперекачувальних агрегатів загальною потужністю 70 тис кВт.
Газотранспортна система України складається з 39,8 тис. км газопроводiв, у тому числi 14 тис. км дiаметром 1020-1420 мм, 74 компресорних станцiй (112 компресорних цехiв) загальною потужнiстю 5450 МВт та 13 пiдземних сховищ газу з активним об'ємом 32 млрд.куб.м. Пропускна спроможнiсть системи становить на входi 288 млрд.куб.м на рiк, а на виходi – 178,5 млрд.куб.м на рiк. На сьогодні існує технічна можливість для збільшення транзиту газу в країни Центральної і Західної Європи до 142 млрд. куб.м на рік без розширення газотранспортної системи.
Управління по зв’язках з громадськістю
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

 

Інші новини