Нафтогаз запустив компресорну станцію на Полтавщині

Укргазвидобування, що входить до Групи Нафтогаз, запустило в роботу після повної реконструкції дотискну компресорну станцію на Полтавщині.

Оновлення установки дасть змогу знизити гирлові тиски на свердловинах Яблунівського, Скоробагатьківського та Комишнянського родовищ. Таким чином компанія продовжує підвищувати ефективність вилучення вуглеводнів на виснажених родовищах.

Завдяки запуску нового об’єкта вже вдалося отримати більше 100 тис. м³ додатково газу на добу. За розрахунками спеціалістів, за 5 років плановий обсяг додатково видобутого товарного газу сягне 326,1 млн м³, скрапленого газу – 32,7  тис. т, конденсату – 13,5 тис. т.

«Якісне вилучення газу на виснажених родовищах – одне з наших пріоритетних, стратегічних завдань. За найбільшими із активів закріплені спеціально створені групи фахівців, які розробляють індивідуальні рішення для оптимізації видобутку. З урахуванням значного віку наших родовищ, часто ці рішення містяться у площині оновлення інфраструктури. У нас в роботі одразу кілька великих проєктів з модернізації установок підготовки газу та компресорних станцій, які мають дати відчутний результат для показників компанії», ─ зазначив Олег Толмачев, заступник директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» з питань видобування.

Оновлена Яблунівська компресорна станція оснащена 2-ма турбокомпресорними агрегатами СENTAUR 40 виробництва компанії Solar Turbines (США). Проєктна потужність кожного такого агрегату становить 3 млн м³ газу на добу. Наразі один з агрегатів завантажений на 100%, інший – знаходиться у резерві. Будівництво та облаштування компресорної станції тривало 9 місяців.

Яблунівське родовище розробляється з 1983 року та наразі вважається виснаженим. За час розробки родовища з нього вилучено понад 60 млрд м3 газу, залишкові запаси становлять 30% від початкових.

Нагадаємо, що за останні 4 роки на Яблунівському родовищі вдалося перейти від зниження видобутку до його зростання на понад 18% або 210 млн м3 газу.

Інші новини