НАК «Нафтогаз України», експерти Єврокомісії та міжнародних фінансових організацій обговорили проекти модернізації ГТС України

Сьогодні в центральному офісі НАК «Нафтогаз України» відбулася зустріч з технічними експертами Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій з метою визначення пріоритетних проектів Мастер-плану модернізації газотранзитної системи України та обговорення механізму їх фінансування.

З української сторони у зустрічі взяли участь керівництво НАК «Нафтогаз України», інженерні керівники Дочірньої компанії «Укртрансгаз» та інші представники Компанії, представники Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, МЗС, Мінпаливенерго; зі сторони Єврокомісії – керівник Групи з питань енергетичної та ядерної безпеки Генерального директорату «Транспорт і енергетика» Фаузі Бенсарса; від міжнародних фінансових організацій – керівник відділу з питань Східної Європи Європейського інвестиційного банку (ЕІБ) Константин Синадіно, провідний банкір Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Матео Коланжелі, аналітик з питань інфраструктури та енергетики Світового банку (СБ) Дмитро Глазков.

Під час зустрічі сторони обговорили окремі проекти, що містить Мастер-план модернізації газотранзитної системи України, який було презентовано у рамках Спільної ЄС - Україна міжнародної конференції щодо модернізації газотранзитної системи України 23 березня 2009 року.

За підсумкам обговорення було домовлено, що НАК «Нафтогаз України» найближчим часом надасть ЕІБ, ЄБРР, СБ детальне техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) кожного з проектів з модернізації ГТС України. Сторони також домовилися про те, що після вивчення ТЕО проектів вони проведуть наступну зустріч експертів у вересні-жовтні 2009 р.

Сторони також обговорили можливе залучення представників ВАТ «Газпром» до переговорного процесу, відзначивши важливу роль російської компанії, як єдиного постачальника природного газу до Європи через ГТС України.

Представники НАК «Нафтогаз України» та Єврокомісії висловили впевненість, що реалізації проектів з модернізації ГТС України дозволить й надалі забезпечувати належний рівень енергетичної безпеки всього європейського континенту.

Довідка: Зустріч з технічними експертами Єврокомісії та міжнародних фінансових організацій було проведено на виконання доручення Мінпаливенерго України від 11.06.09 №12/5167 до листа МЗС від 10.06.09 № 311/14-183-999 та за ініціативою європейської сторони, а також на виконання розділу «Наступні кроки» Спільної заяви, підписаної за підсумками Спільної ЄС - Україна міжнародної конференції щодо модернізації газотранзитної системи України (23 березня 2009 року).

Прес-центр НАК «Нафтогаз України»

Інші новини