Нова надглибока свердловина на Полтавщині забезпечує високий дебіт газу

АТ «Укргазвидобування» пробурило нову розвідувальну свердловину глибиною 6 200 м на Комишнянському родовищі в Полтавській області.

Добові показники видобутку становлять 165 тис. куб. м газу.

Спорудження свердловини відбувалося за результатами проведеної 3D-сейсміки, завдяки якій вдалося деталізувати геологічну будову Комишнянського родовища. Після буріння у свердловині провели геофізичні дослідження та виділили низку перспективних нафтогазоносних пластів. Під час випробування нового горизонту, який раніше не було розкрито жодною з пробурених свердловин, промисловий приплив газу сягав до 200 тис. куб. м на добу. Цей об’єкт збільшує 2P-запаси родовища (відповідно до міжнародної класифікації SPE PRMS) і відкриває нові горизонти для збільшення видобутку шляхом подальшого ущільнення сітки свердловин. Роботи з буріння виконував власний буровий підрядник «Укрбургаз» верстатом 2018 року китайського виробництва.

«Комишнянське родовище – один із активів, що забезпечує країну газом вже сьогодні і має доведені перспективи на майбутнє. У 2020-2021 роках ми запустили на родовищі кілька успішних надглибоких експлуатаційних свердловин, у тому числі, на одній із них провели ГРП на глибині 6 000 м. Ці свердловини вже забезпечили близько 3 млрд куб. м газу. Також продовжуємо розвідувальне буріння для розкриття потенціалу північної та північно-східної ділянок Комишнянського родовища. Складна геологія та значні глибини – це ті виклики, які вдалося подолати нашій команді геологів, розробників і технічних фахівців», – повідомив Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».

Комишнянське родовище – це приклад роботи з покладами вуглеводнів на значних глибинах, які є одним зі стратегічних напрямків компанії. У своєму портфелі Укргазвидобування має низку родовищ зі значним потенціалом нарощення запасів газу на глибині від 5 500 м. Йдеться про Шебелинське, Краснокутське, Східно-Семенцівське, Комишнянське та інші родовища. За рахунок інтенсифікації геологічних досліджень і пошуково-розвідувального буріння компанія планує наростити більше 30 млрд куб. м запасів газу на цих об’єктах.

Нагадаємо: у лютому 2021 року компанія ввела в експлуатацію свердловину №29 Комишнянського родовища в Полтавській області, яка після капітального ремонту та надглибокої операції з ГРП дає понад 320 тис. куб. м газу на добу.

Інші новини