Укртранснафта та ДСНС провели протипожежні тренування на нафтотерміналі в Одеській області

30 вересня в Одеській області на Морському нафтовому терміналі (МНТ) «Південний» АТ «Укртранснафта» пройшли спільні протипожежні навчання.

Працівники компанії та представники Державної служби з надзвичайних ситуацій об’єднали зусилля для боротьби з умовною пожежею на одній з ємностей резервуарного парку нафтотерміналу. 80 осіб, заручившись підтримкою 11 пожежних машин та спеціального обладнання, показали високий пілотаж синхронності дій в складних умовах. Але про все за порядком.

За легендою навчань, «займання» сталось під час ремонтних робіт, які проводила підрядна організація на одному із резервуарів (№2, об’ємом 20 тис. м куб.) парку. Внаслідок застосування відкритого вогню при закріпленні спеціального обладнання виникло займання газоповітряної суміші, що надходить під час «малого дихання» (процес вирівнювання тиску всередині ємності — ред.) резервуару із вентиляційного патрубку. Далі — вибух та руйнування даху резервуару і його обвалування. Полум’я охоплює нафтопродукт в резервуарі, а відчуття часу загострюється…

«Морський нафтовий термінал «Південний» — це об’єкт першого класу підвищеної небезпеки і в разі займання нафти у резервуарному парку, що загалом вміщує 200 тис. тонн ресурсу, може виникнути глобальна пожежа, яка загрожує не лише терміналу, але й оточуючим підприємствам та населеним пунктам. Тому локалізувати і ліквідувати таку пожежу лише силами нашого підрозділу практично неможливо — необхідно задіяти сусідні підприємства, загони ДСНС — за можливості усіх представників структур для того, щоб оперативно локалізувати та ліквідувати пожежу», — пояснює перший заступник начальника МНТ «Південний» Олександр Витвицький.

Першою на майданчик прибуває добровільна пожежна команда МНТ «Південний». Головне їхнє завдання на першому етапі — не дати пожежі розповсюдитись і втримати ситуацію під контролем до прибуття основних підрозділів ДСНС України. Тож рятувальники діють за визначеним алгоритмом.

«Ми відпрацювали дії адміністрації з розгортання штабу з ліквідації умовної пожежі, оповіщення особового складу, який присутній на об’єкті та інформування про надзвичайну ситуацію органів місцевого самоврядування, служб цивільного захисту міста Южне (медичної служби, аварійно-рятувальних служб сусідніх підприємств, служби охорони громадського порядку). Перш за все ми маємо залучити необхідну кількість персоналу і техніки для локалізації умовної надзвичайної ситуації і допомогти прибуваючим підрозділам ДСНС України з встановленням техніки на протипожежні вододжерела та з подачею необхідної кількості вогнегасних речовин. Завдання ДСНС — отримати від нас усю необхідну технічну інформацію, характеристики об’єкта, прогноз умовного розвитку надзвичайної ситуації і прийняти правильне зважене рішення про способи ліквідації умовної пожежі», — розповідає начальник відділу пожежної безпеки АТ «Укртранснафта» Віктор Кучера.

Після оповіщення першими на допомогу пожежній команді нафтотерміналу прибувають пожежні частини міста Южне. За кілька хвилин на місці надзвичайних подій з’являється і автомобіль швидкої медичної допомоги міської лікарні. Також на територію МНТ прибуває черговий караул 39-ї державної пожежно-рятувальної частини на чолі з начальником підрозділу, якому оперативно доповідають про ситуацію на об’єкті.

«Цей об’єкт у нас кваліфікується за третім, найвищим, рангом виклику в Одеській області. Це означає, що сюди слідуватиме максимальна кількість підрозділів для боротьби зі стихією», — зазначає начальник оперативного координаційного центру ДСНС України в Одеській області, полковник служби цивільного захисту Сергій Граничний.

Керівник гасіння пожежі проводить розвідку місця пожежі та, оцінивши ситуацію, підтверджує третій ранг виклику. Відбувається повномасштабне розгортання об’єднаних сил вогнеборців.

«Перш за все нам потрібно локалізувати пожежу, тож ми починаємо охолоджувати сусідні резервуари — № 1, 3 та 4», — коментує Кучера.

Їх охолодження здійснюється водою з допомогою лафетних переносних стволів. Також на допомогу вогнеборцям привезли спеціальну автодрабину, яка може подавати як воду, так і піну. Її висота перевищує висоту резервуару, де відбувається умовна пожежа.

Екстремальності ситуації додавала й інша стихія — вітер. Того дня його швидкість сягала 22 м на секунду.

«Зверніть увагу, що швидкість вітру зараз сягає 22 м на секунду. За таких умов розгортання автодрабини відбувається дещо повільніше. Це — сучасна техніка, вона обладнана спеціальними датчиками, які блокують будь-які некоректні дії при її розгортанні, тож ці пориви вітру значно ускладнюють роботу», — коментує Кучера.

Тим часом «ствольники», одягнені у спеціальні теплозахисні костюми та озброєні десятьма стволами ГПС 600, біля осередку займання готові виконувати команду: «Почати пінну атаку».

Для гасіння нафти в обвалуванні використовується піноутворювач спеціального призначення. З його допомогою піна може утворюватися як на основі морської води, так і прісної. Її особливість у тому, що вона здатна створювати спеціальну плівку, яка має посилену обволікаючу дію. Це не дає повітрю проникати до місця займання і вогонь гасне. Таку піну ефективно використовувати для гасіння легкозаймистих речовин, наприклад, нафти чи нафтопродуктів. На протипожежних навчаннях використали близько двох тонн такого піноутворювача.

Керівник гасіння пожежі дає команду про початок пінної атаки. Піна подаватиметься до повного припинення горіння у «каре» (захисне обвалування резервуару на випадок витоку його вмісту) резервуару — допоки шар піни повністю не вкриє розлиту нафту. Водночас триває охолодження сусідніх резервуарів.

В ході пінної атаки керівник гасіння уточнює позиції «ствольників» для більш ефективного гасіння умовно палаючої нафти.

Зрештою пожежа локалізована і керівник гасіння пожежі приймає рішення про відбій команди «пінна атака». При цьому вогнеборці продовжують охолоджувати сусідні резервуари поперемінно змінюючи стволи для меншого проливу води, а згодом починають поступово припиняти їх роботу.

Під час навчань в одного з пожежних стався умовний тепловий удар, внаслідок чого він втратив свідомість. Однак натренована команда не розгубилась та оперативно організувала евакуацію колеги з небезпечної зони та передала його бригаді екстреної медичної допомоги.

«Підбиваючи підсумки, скажу, що сьогодні ми відпрацювали показовий елемент гасіння пожежі на доволі складному об’єкті. Всі підрозділи спрацювали чітко, поставлені задачі виконані і ціль та мета навчань досягнуті — були оперативно подані вогнегасячі речовини та техніка, персонал продемонстрував високу злагодженість дій. Та все ж маю зазначити, що краще зустрічатися на навчальних заходах, ніж на бойових», — зазначив Граничний.

Загалом до навчань на Морському нафтовому терміналі залучили 6 пожежно-рятувальних загонів, зокрема, підрозділи самого нафтотерміналу, ДП «МТП «Южний» та «Одеса», Місцева протипожежна команда «Візирка» та «Августівка».

«Чимало сил та засобів було залучено. Це дає розуміння, що в разі чого, ми можемо розраховувати на допомогу зі сторони і що ми можемо діяти як єдине ціле. Наша об’єктова команда виконала свою задачу — не допустила розповсюдження вогню до прибуття основних засобів ДСНС. Ми проводитимемо такі об’єктові навчання й на інших наших об’єктах, адже їхня ефективність безсумнівна, а мета — не лише відпрацювання навичок та взаємодії між пдрозділами, але й виконання нашої стратегічної цілі — дбати про безпеку та здоров`я наших працівників та надійна, безаварійна робота усіх наших об’єктів, виконання усіх поставлених завдань та договірних зобов’язань», — підсумував директор з охорони праці, екологічної та виробничої безпеки НАК «Нафтогаз України» Віталій Заєць.

Довідково:

орський нафтовий термінал «Південний» АТ «Укртранснафта» розташований в південній частині Малого Аджаликського лиману, займає  територію 56 га. Він забезпечує прийом нафти з танкерів, перекачування нафти по магістральному трубопроводу Одеса-Броди, відкачку нафти з резервуарного парку на НПС «Снігурівка» та НПС «Августівка», прийом нафти з магістрального трубопроводу Одеса-Броди в резервуарний парк та налив нафти в танкери з резервуарного парку. У серпні 2021 року резервуарний парк Морського нафтового терміналу «Південний» отримав статус митного складу.

Інші новини