Нафтогаз закликає міжнародні сервісні компанії припинити роботу в Росії

Найбільші світові нафтогазові компанії уже заявили про вихід із російських газовидобувних проектів. НАК «Нафтогаз України» закликає наслідувати їхній приклад «велику четвірку» нафтосервісних компаній – Schlumberger, Weatherford, Halliburton, Baker Hughes,  а також постачальників технологій і обладнання.

Вихід міжнародних компаній із російських проектів значно послабить технологічний потенціал російської нафтогазовидобувної галузі. Разом із фінансовими, трейдинговими та іншими санкціями, які вже застосовують уряди і окремі компанії різних країн, це послабить домінуюче становище країни-агресора на європейському газовому ринку. А це критично важливо не лише для захисту України, проти якої Росія розв’язала безпрецедентну відкриту війну, а й для безпеки всієї Європи.

«Природний газ є одним із головних видів зброї у війні, яку розв’язала Росія проти України. Не можна допустити подальшого зміцнення цієї зброї. Ми вдячні світовій спільноті, яка нарешті поставила крапку на Північному Потоку-2. Ми також підтримуємо швидку і єдино вірну реакцію BP, Shell, Equinor, Exxon, TotalEnergies, які висловили свою підтримку Україні і у відповідь на нічим не виправдану агресію Росії згортають свої енергетичні проекти в цій країні. Впевнені, що цим самим шляхом мають піти всі інші міжнародні компанії, задіяні в нафтогазових проектах Росії і які поділяють цивілізовані європейські цінності. Сьогодні природний газ є зброєю проти України, завтра він може стати зброєю проти всього світу», – зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Паралельно Нафтогаз продовжує юридичну боротьбу проти російської газової монополії. Ініційований компанією арбітражний трибунал в Гаазі розпочав слухання щодо компенсації Росії за збитки, які ми понесли через анексію наших активів у Криму. Нафтогаз активно взаємодіє з антимонопольним органом Європейської Комісії щодо зловживань Газпрому на європейському ринку газу.

Інші новини