Безпека транзиту газу залежить від дій Кремля та Газпрому, — Нафтогаз

Україна більше не несе відповідальності за транспортування газу через окуповані росією території. Йдеться про 1/3 загального обсягу транзиту до Європи.  Газпром був належним чином повідомлений про це.

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” надіслала офіційний лист ПАТ "Газпром", в якому повідомила про настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу через ГВС "Сохранівка" та прикордонну компресорну станцію (КС) "Новопсков", що знаходяться на окупованій території. Наразі це близько 1/3 загального обсягу транзиту. 
 
При цьому Газпрому було запропоновано перенести відповідні обсяги транзиту на фізичну точку з’єднання "Суджа", яка знаходиться на контрольованій Україною території. Перекидка транзитного потоку не вимагає від російської сторони жодних доплат, технічних перепон для такого кроку також немає. 

І таким чином росія могла зберегти транзит і виконати свої зобов’язання перед європейськими партнерами.

Наразі Україна може гарантувати безпеку транспортування газу тільки на підконтрольній території, тому запропонувала перемістити необхідні обсяги транзиту на іншу точку з’єднання.


Довідково: 

В результаті неоголошеної війни російської федерації проти України, територія, на якій розміщена прикордонна КС "Новопсков", що знаходиться безпосередньо за точкою входу "Сохранівка", наразі контролюється військами рф. Представники окупаційної влади вжили заходів з позбавлення Оператора ГТС України контролю та можливості зв’язку з КС "Новопсков". В результаті, Оператор ГТС України більше не в змозі здійснювати безперебійний та ефективний оперативно-технологічний контроль за КС "Новопсков" і низкою інших технологічних об’єктів ГТС України, що розміщені на територіях, окупованих рф”.

Крім того, представники окупаційної влади  втрутились в режим роботи ГТС України, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку. Це поставило під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї газотранспортної системи держави.

Інші новини