Економія часу до 30 хвилин: Нафтогаз удосконалює систему для трейдерів разом з Argus

Процес інтеграції ETRM із платформою Argus зайняв лише місяць.
НАК «Нафтогаз України» у співпраці зі своєю дочірньою компанією ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології» в рекордно короткі терміни інтегрував сервіси компанії Argus у систему торгівлі енергоносіями та управління ризиками ETRM (Energy Trading & Risk Management). Процес інтеграції ETRM із платформою Argus зайняв лише місяць.

«Для такої великої компанії як Нафтогаз це неймовірна швидкість і результат, яким слід пишатися, – заявила директор з інформаційних технологій Нафтогаз України, директор Нафтогаз Цифрові Технології Марина Квашніна. — Під час інтеграції ми, насамперед, орієнтувалися на потреби бізнесу, який хотів своїх працівників мідл-офісу (підрозділи, які відповідають за планування, моделювання та ризик-менеджмент) позбавити рутинної роботи та використати в єдиному просторі ETRM відмінний аналітичний інструмент для трейдерів».

«Інтеграція платформи Argus з системою ETRM для синхронізації процесу автоматичного перенесення котирувань значно спрощує життя аналітиків департаменту стратегії та бізнес-аналітики, які раніше витрачали на цю операцію по 30 хвилин робочого часу щодня. До інтеграції ми окремо вивантажували котирування та заносили їх в ETRM вручну на щоденній основі, зараз процес максимально автоматизований і займає кілька хвилин», – зазначила начальник відділу стратегії та бізнес-аналітики комерційної діяльності Нафтогазу Світлана Іванчук.

Доступ до котирувань Argus (інформація щодо ціни з продажу і закупівлі енергоресурсів на основі результатів проведених торгів) мають усі співробітники Нафтогазу, які працюють у системі ETRM (понад 70 осіб). Крім цього, інструмент допомагає робити прогнози з продажу/купівлі газу більш точними та будувати цінові криві для моделювання ризиків та побудови відповідних прогнозів.

Аrgus надає цінові дані через API (спеціальний протокол для взаємодії комп'ютерних програм, який дозволяє використовувати функції однієї програми всередині іншої), публікуючи їх у регулярних звітах цінового агентства. «Клієнти Argus по всьому світу все частіше переходять на даний вид отримання даних, оскільки він сприяє підвищенню ефективності та якості обробки інформації, дозволяє оптимізувати операційну діяльність, виключити ризик помилки, а також надає цифрові дані всім співробітникам без обмеження у рамках здійснення тієї чи іншої функції», —повідомила керівник української філії компанії Argus Ірина Петренко.

Автоматичне завантаження дозволяє виключити людський фактор, а значить, мінімізувати ризик помилки у розрахунках та ризик неточності при наданні звітів до контролюючих органів. «За рахунок автоматизації процесів зростають продуктивність, швидкість та якість обробки даних. Співробітникам більше не потрібно переносити цифри вручну і витрачати час на додаткові перевірки даних, що можна довірити системі, а час, що звільнився, можна використовувати для вирішення інших робочих завдань», — зазначила Ірина Петренко.

Голова ради директорів та головний виконавчий директор Argus Едріан Бінкс заявив: «Ми раді, що Нафтогаз інтегрував дані Argus у свою систему торгівлі та управління ризиками. Це дасть їх співробітникам доступ до точної, репрезентативної та всеосяжної інформації щодо цін на газ».

Нагадуємо, що перший етап впровадження системи ETRM для фронт-офісу (підрозділи, що відповідають за безпосередню роботу з клієнтами/замовниками) – завершився у вересні 2020 р.

Другий етап – впровадження системи для бек-офісу (підрозділи, що відповідають за взаємодію та взаєморозрахунки, але не залучені до безпосередньої роботи з клієнтами/замовниками) - закінчився у червні поточного року.

Загалом передбачається чотири етапи застосування системи.

Для впровадження ETRM ще в травні 2020 р. обрали систему TRMTracker компанії PioneerSolutions LLC, яка стала частиною Hitachi ABB Power Grids. Це рішення було обрано як оптимальне для задоволення потреб компанії. ETRM згодом може бути також запроваджено для торгівлі електроенергією, нафтою та нафтопродуктами.

Про компанії

Argus — провідне незалежне цінове агентство, штат якого перевищує 1100 осіб. Головний офіс компанії розташований у Лондоні. Крім того, Argus має 26 офісів у різних країнах світу, у тому числі в ключових центрах світової торгівлі та виробництва. Argus розраховує цінові котирування та проводить аналіз міжнародних товарно-сировинних ринків, а також пропонує своїм клієнтам спеціалізовані консалтингові послуги та організовує конференції з галузевої тематики.

Компанії у 140 країнах світу використовують котирування Argus для розрахунку контрактної вартості фізичних поставок як еталонні ціни на ринках похідних фінансових інструментів, а також для аналізу ринку та стратегічного планування. Котирування Argus є офіційним джерелом цінової інформації на ринку України згідно із законом «Про публічні закупівлі». Це спрощує використання котирувань даного агентства під час держзакупівель природного газу, бензину, дизпалива, бітуму, мазуту, скрапленого газу, металів, базових олій та інших сировинних товарів.

Argus був заснований у 1970 р. і є приватною компанією, зареєстрованою у Великій Британії. Власниками Argus є акціонери з числа співробітників компанії, міжнародна інвестиційна компанія General Atlantic та Hg — інвестиційна компанія в галузі спеціалізованого програмного забезпечення та технологій сервісу.

Нафтогаз Цифрові Технології (анг. Naftogaz Digital Technologies) — перший в українському держсекторі внутрішній сервісний ІТ-центр, що надає послуги у сфері інформаційних технологій для Нафтогазу та дочірніх підприємств. За понад три роки внутрішній підрядник успішно реалізував низку проектів на платформі SAP, зокрема, систему SAP S4/HANA для планування ресурсів підприємства, SAP BPC (Business Planning & Consolidation) для підготовки консолідованої фінансової звітності та бізнес-планування), у процесі впровадження знаходиться система SAP MDG (Master Data Governance) для управління основними даними компанії. У промислову експлуатацію запустили платформу з управління підбором і розвитку персоналу TMS (Talent Management System). На фінальній стадії знаходиться реалізація проекту з автоматизації торгівлі енергоносіями та управління ризиками ETRM (Energy Trading & Risk Management).

Інші новини